Florin Cosmoiu, seful Centrului Cyberint din cadrul Serviciului Roman de Informatii, a declarat vineri ca Romania este o tinta a atacurilor cibernetice sponsorizate statal pentru ca este membra UE si NATO, intentia fiind furtul de informatii strategice si infrastructurile critice, scrie Mediafax.

"In acest domeniu pericolele cu care ne confruntam in fiecare zi sunt din multe parti. Sunt atacuri sponsorizate de state care tintesc, sa zicem, institutii strategice ale unei tari, infrastructuri critice. Aceste atacuri au loc in fiecare tara, si in Romania. Suntem o tinta a atacurilor sponsorizate statal pentru ca noi suntem membri NATO, UE si unele state care sunt angajate in astfel de atacuri ne tintesc si pe noi. Ei vor sa fure informatii strategice din Romania si, de asemenea, tintesc infrastructurile noastre critice", a spus Cosmoiu la o conferinta pe tema evaluarii constante a amenintarilor, organizata de NATO si Institutul Aspen.

El a dat exemplul Ucrainei, unde alimentarea cu energie a fost taiata pentru o mare regiune, spunand ca astfel de lucruri s-ar putea intampla oriunde in lume si ca din acest motiv Romania a incercat sa-si sporeasca capacitatile de protectie a infrastructurii critice.

Cosmoiu a afirmat ca recent grupuri criminale au tintit sistemele financiar-bancare din Romania si ca o alta amenintare e reprezentata de atacurile cibernetice din partea extremistilor.

"Atacurile criminale au loc in fiecare zi in Romania. Recent, anul acesta si anul trecut grupuri criminale au tintit si sisteme financiar-bancare din Romania. De asemenea, ne confruntam in fiecare zi atacurilor cibernetice din partea extremistilor. Aceste atacuri nu sunt foarte sofisticate, capacitatile lor sunt destul de reduse, dar trebuie sa mentionam acest fenomen pentru ca ei incearca sa-si creasca aceste capacitati. Romania are mai multe programe pentru a-si creste capacitatea tehnica", a aratat seful Centrului Cyberint din cadrul SRI.