Deratizarea in Spitalul de Pneumoftiziologie din Aiud nu a fost facuta in cel mai eficient mod, cu toate ca unitatea are un angajat specializat in acest domeniu si dispune de stocuri de materiale pentru efectuarea unei asemeni operatiuni, a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, seful Directiei de Sanatate Publica din Alba, Alexandru Sinea, citata de Agerpres.

Soarecele care ar fi fost filmat in spitalul de pneumofiziologie din AiudFoto: Captura Facebook

"Inspectorii sanitari au constatat nerespectarea conditiilor igienico-sanitare, respectiv deratizarea nu a fost facuta in cel mai eficient mod. S-a constatat ca spitalul are un angajat specializat pe deratizare-dezinsectie. Au stocuri de materiale si de produse pentru efectuarea deratizarii, au un plan de deratizare, care a fost respectat, si angajatul respectiv are si cursuri de specializare in acest sens", a afirmat Alexandru Sinea.

El a precizat ca inspectorii sanitari au considerat, cu toate acestea, ca deratizarea nu a fost facuta intr-un mod eficient si a fost dispusa mutarea bolnavilor pe o alta sectie si igienizarea la un nivel general a spitalului.

Directorul executiv al DSP Alba a mai spus ca s-a dispus montarea de plase metalice la usile si geamurile cladirii, dupa efectuarea unei licitatii. Sinea a precizat ca va exista si o actiune de recontrol a inspectorilor sanitari dupa finalizarea deratizarii.

El a adaugat ca unitatea nu poate fi inchisa, fiind vorba despre 80 de bolnavi contagiosi, pentru care nu exista posibilitatea sa fie transferati la alte spitale.

Un pacient internat in Spitalul de Pneumoftiziologie din Aiud a postat la inceputul saptamanii pe o retea de socializare mai multe filmulete in care a surprins soareci in salon si urechelnite pe lenjeria de pat, managerul unitatii recunoscand ca e o situatie neplacuta si ca 'toamna se mai intampla sa intre cate un soricel in incinta'.

Ulterior, Inspectia Sanitara a inchis temporar sectia a II-a a Spitalului si a amendat unitatea medicala cu suma de 5.000 de lei, in urma unui control efectuat de DSP Alba. "Decizia inspectorilor sanitari, in urma verificarilor, este inchiderea temporara a sectiei a II-a si mutarea pacientilor pe alt palier disponibil in vederea efectuarii deratizarii si dezinsectiei", a precizat miercuri Ministerul Sanatatii, intr-un comunicat de presa.

Alta masura dispusa este montarea de usi cu plase metalice la terase. "Spitalul are o curte de 2.700 de metri patrati si este posibil ca un soarece sa intre pe usa de la terasa care da direct in salon. Alte deficiente in ceea ce priveste proceduri legate de conditiile igienico-sanitare nu au fost constatate de inspectorii sanitari", a mai informat Ministerul Sanatatii.

Cu toate acestea, tanarul care a postat pe Facebook filmuletele a revenit joi cu o noua inregistrare din care reiese ca si in Sectia a III-a, unde au fost mutati temporar pacientii Sectiei a II-a pentru a fi posibila deratizarea, se gasesc rozatoare.