Credinciosii care vor veni in luna octombrie la Iasi pentru a lua parte la manifestarile religioase organizate cu prilejul hramului Cuvioasei Parascheva vor avea prilejul de a se inchina si la moastele Sfantului Cuvios Neofit Zavoratul, care vor fi aduse spre inchinare de la un lacas de cult din Cipru.

Potrivit programului organizat de reprezentantii Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, citat de Agerpres, racla cu moastele Sfintei Cuvioase Parascheva, considerata a fi ocrotitoarea Moldovei, va fi scoasa din catedrala mitropolitana in procesiune, luni, 10 octombrie, incepand de la ora 6,30, si va fi depusa pentru inchinare pe platoul din fata Caminului teologic.

Miercuri, 12 octombrie, in jurul orei 9,00, un sobor de clerici va intampina pe Aeroportul International Iasi racla cu moastele Sfantului Cuvios Neofit Zavoratul. Jumatate de ora mai tarziu, moastele care sunt aduse de la un lacas de cult din Cipru vor fi primite la Catedrala Mitropolitana. Seara, intre orele 19,00 si 20,30, va fi organizat pelerinajul 'Calea Sfintilor' - Procesiune cu moastele Sfintei Cuvioase Parascheva si moastele Sfantului Cuvios Neofit Zavoratul.

Procesiunea va avea loc pe traseul dintre Strada I. C. Bratianu - Strada Cuza Voda, Strada Armeana - Biserica 'Sfantul Sava cel Sfintit' - Strada Costache Negri - Manastirea 'Sfintii Trei Ierarhi' - Catedrala Mitropolitana. Vineri, 14 octombrie, cand se praznuieste hramul Cuvioasei Parascheva, intre orele 9,00 si 13,00, Sfanta Liturghie arhiereasca va fi oficiata pe podiumul din Bulevardul Stefan cel Mare si Sfant, din fata Mitropoliei Moldovei si Bucovinei.

In anii anteriori la acest eveniment religios au luat parte nu numai clerici, dar si reprezentanti ai mediului politic local si national, cultural si educational. Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva transforma Iasiul, incepand din anii '90, in cel mai mare centru de pelerinaj din tara. Sfanta Parascheva este considerata atat de credinciosii ortodocsi cat si de cei catolici a fi ocrotitoarea Moldovei cat si a celor saraci.