Aproximativ 380.000 de doze de vaccinuri ROR sunt disponibile, suficiente pentru toti copiii care trebuie vaccinati, a declarat, joi, purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii, Valentin Popescu, precizand ca parintii trebuie sa ii duca pe copii la medicii de familie pentru imunizare impotriva rujeolei, transmite News.ro.

VaccinFoto: MorgueFile.com

ROR este un vaccin impotriva rujeolei, oreionului si rubeolei.

"Nu exista probleme cu distributia vaccinului ROR, au existat sincope, dar nu au fost sincope majore. Exista suficient vaccin pentru imunizarea tuturor copiilor de un an si sapte ani. Sunt 380.000 de doze disponibile pentru a-i vaccina pe acestia. Parintii trebuie sa mearga la medicii de familie, acolo unde se fac aceste vaccinari", a spus Valentin Popescu.

El a precizat ca in mediul rural, unde numarul medicilor de familie este foarte mic, se cauta solutii. Mediatori sanitari ar putea sa ajunga in aceste comunitati care nu au acces la medici, pentru a le explica localnicilor care este situatia si a le recomanda sa ii duca pe copii la vaccinare.

In ce priveste numarul mare de cazuri de copii cu rujeola din acest an, Popescu a spus ca dureaza foarte mult toate procedurile in ce priveste declararea unei epidemii.

"Se fac analize, in primul rand trebuie identificate acele cazuri, medicii le raporteaza, apoi se fac analize, se fac anchete epidemiologice si teste de laborator pentru a se vedea care este cauza reala a unei imbolnaviri. Toate aceste proceduri dureaza si Ministerul Sanatatii a vrut sa fie sigur ca are toate informatiile corecte atunci cand anunta o astfel de situatie foarte serioasa", a precizat Valentin Popescu.

El a adaugat ca proiectul legii vaccinarii este in procedura de avizare in minister, iar in perioada urmatoare va fi pus in dezbatere publica.

Valentin Popescu nu a putut spune daca va fi introdusa obligativitatea vaccinarii, dar a aratat ca va exista obligatia ca vaccinurile sa fie tot timpul pe stoc.

In ce priveste vaccinul hexavalent, Valentin Popescu a spus ca au fost unele probleme, dar contractul pentru achizitia si distributia acestuia a fost semnat, iar in perioada imediat urmatoare va ajunge la Directiile de Sanatate Publica si, mai departe, la medicii de familie.

In Romania se inregistreaza o epidemie de rujeola, a anuntat Ministerul Sanatatii.

In primele opt luni ale acestui an, Romania a inregistrat 675 de cazuri confirmate de rujeola in 23 de judete, iar 3 copii au murit.

Comparativ cu anul 2015, cresterea este uriasa: anul trecut au existat doar 7 cazuri confirmate de rujeola si niciun deces, potrivit Ministerului Sanatatii.