Focarele de rujeola identificate la granita dintre judetele Bistrita Nasaud si Cluj au aparut in comunitati de romi cu populatie migratoare si in care copiii nu au fost vaccinati, iar astfel s-a ajuns la imbolnavirea a peste 200 de copii din cele doua judete, transmite Mediafax.

Focar de rujeola in comunitati de romiFoto: Rompres

Directorul adjunct al DSP Bistrita Nasaud, Doina Georgeta Petri, a declarat, joi ca la nivelul judetului au fost inregistrate 124 de cazuri de rujeola.

"Cele mai multe cazuri au fost inregistrate in comuna Petru Rares, apoi in Ciceu-Mihaiesti, pe toata valea la granita cu judetul Cluj si in Parva, ca si focare. In total am avut 124 de cazuri, pana in luna mai. Rujeola au adus-o de undeva, este populatie de etnie roma, cu mare potential migrator, de miscare. De undeva au adus-o. A fost un caz internat la Cluj cu rujeola, iar persoanele din satul Reteag, comuna Petru Rares, s-au dus in vizita cu un copil de 7 luni si a adus rujeola in comuna. Apoi alte rude din Parva au fost in vizita in Reteag si asa am avut cele doua focare pe care am reusit sa le stapanim. Am incercat sa stabilim ruta, s-au plimbat si prin strainatate unde au fost cazuri de rujeola, dar nu am reusit sa identificam sursa initiala", a spus Petri.

Mihaela Catana, mediator sanitar in comuna Petru Rares, a declarat, la randul sau, ca in zona este populatie de etnie roma, iar cazurile de rujeola au aparut din cauza migratiei in Italia.

"Copiii nu au fost vaccinati, au ramas restantieri chiar la vaccinul antirujeolic, asta ar fi cauza, nevaccinarea ca o consecinta a migratiei. Au fost oamenii cu copiii si in alte localitati si, fiind o boala foarte contagioasa, s-a raspandit si s-au inmultit cazurile. Printre primele cazuri ne-am gandit ca au adus rujeola din Italia, un copilas cu rujeola a venit cu avionul in tara.

Perioada de varf a fost martie " aprilie, acum nu mai avem", a spus Catana.

Si in comuna Ciceu-Mihaesti au fost inregistrate cazuri de rujeola, primarul Valentin Muresan declarand ca aceasta au aparut in primavara in randul copiilor de etnie roma care au fost plecati in Italia si care nu au fost vaccinati.

"Cand s-au reintors au aparut aceste cazuri, au fost copiii dusi la Cluj la spital. Au putut lua rujeola din Italia, de oriunde, ca nu erau vaccinati￯, a spus Muresan. La nivelul judetului Cluj au fost inregistrate 101 cazuri de rujeola, majoritatea la copii nevaccinati.

Directorul DSP Cluj, Mihai Moisescu, a declarat Mediafax ca ultimul caz de rujeola din judet a fost inregistrat in 11 iulie.

"Am avut cazuri din localitatile aflate la granita cu Bistrita Nasaud, din Manasturel, Cetan, dar si din Cojocna si din Cluj-Napoca, de la Pata Rat, unde este populatie de etnie roma", a spus Moisescu.

La Spitalul Clinic de Boli Infectioase Cluj-Napoca au fost internati, de la inceputul anului, 114 copii cu rujeola, atat din judetul Cluj, cat si din alte judete, cu diferite grade de severitate.

"Toate cazurile au fost la copii nevaccinati, majoritatea fiind inregistrate la copii pana in 4 ani. Evolutia pana la final a fost buna, o parte au prezentat complicatii, o parte nu. Nu am avut niciun deces. La ora actuala nu avem niciun caz", a afirmat purtatorul de cuvant al spitalului, Irina Filipescu.

In Romania se inregistreaza o epidemie de rujeola, a anuntat miercuri Ministerul Sanatatii.

In primele opt luni ale acestui an, Romania a inregistrat 675 de cazuri confirmate de rujeola in 23 de judete, iar 3 copii au murit.

Comparativ cu anul 2015, cresterea este uriasa: anul trecut au existat doar 7 cazuri confirmate de rujeola si niciun deces, potrivit Ministerului Sanatatii.