Reprezentantii magistratilor au solicitat miercuri Avocatului Poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a OUG nr. 43/2016 privind salarizarea bugetarilor, anunta Agerpres. Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, s-a intalnit miercuri cu Alexandra Lancranjan, presedinte al Asociatiei LiderJust, si cu Madalina Afrasinei, din partea Asociatiei Magistratilor din Romania, cu care a discutat pe marginea actului normativ care reglementeaza salarizarea in sistemul public.

In opinia magistratilor, dispozitiile OUG nu ar respecta indeplinirea cumulativa a conditiilor statuate de CCR prin decizia 255/2005 si anume: existenta unei situatii extraordinare; reglementarea acesteia sa nu poata fi amanata; urgenta sa fie motivata in cuprinsul ordonantei.

In opinia acestora, prin OUG 43/2016 s-a realizat diminuarea indemnizatiilor magistratilor, astfel cum au fost acestea stabilite prin OUG 20/2016, aspect care afecteaza salarizarea si implicit statutul unor institutii fundamentale ale statului (Consiliul Superior al Magistraturii, Inalta Curte de Casatie si Justitie, Parchetul General, instantele judecatoresti ordinare) si implicit incalca dispozitiile art. 115 alin. (6) din Constitutie.

La intalnire, reprezentantii Asociatiilor Profesionale ale Magistratilor si-au exprimat nemultumirea fata de prevederile OUG 43/2016, prin care se introduce un nou text legal, conform caruia "pentru stabilirea nivelului maxim al salariului de baza/ indemnizatiei de incadrare din cadrul institutiei sau autoritatii publice respective, se iau in considerare numai drepturile salariale prevazute in actele normative privind salarizarea personalului platit din fonduri publice si nu se includ drepturile stabilite sau recunoscute prin hotarari judecatoresti".

''Reprezentantii Asociatiilor Profesionale ale Magistratilor au aratat faptul ca Guvernul intentioneaza sa elimine tocmai raportarea la indemnizatiile stabilite in baza legii, prin hotarare judecatoreasca, astfel incat egalizarea indemnizatiilor sa nu se mai faca prin raportare la aceste indemnizatii, ci doar prin raportare la indemnizatii stabilite prin lege, si calculate in intelesul Ministerului Justitiei. In plus, persoanele care au obtinut anterior recunoasterea unor indemnizatii marite prin hotarare judecatoreasca vor continua sa primeasca sume mai mari decat colegii lor, aflati in situatii similare, dar care nu au obtinut astfel de hotarari, scopul legislatiei in discutie, indicat in nota de fundamentare a OUG 20/2016, de a egaliza veniturile la munca egala, fiind astfel ratat complet'', se arata intr-un comunicat.

Victor Ciorbea a declarat ca va cere puncte de vedere de la mai multe ministere (Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Justitiei, Ministerul Muncii, Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice, Ministerul Sanatatii, Ministerul Apararii Nationale si Ministerul Afacerilor Interne) si de la organizatiile sindicale din aceste domenii.