Grupuri de romi trec, din ce in ce mai des, granita dintre Mexic si SUA, ghidati de calauze mexicane, se predau patrulelor Pazei de Frontiera si solicita azil in Statele Unite, invocand ca sunt persecutati de catre autoritatile romane, scrie Chicago Tribune. Cotidianul ofera exemplul lui Viorel Romanescu, din comuna Cornetu, care "si-a vandut porcul si calul" pentru a-si cumpara un bilet de avion catre Mexic, de unde a intrat ilegal in SUA.

Imaginea romilor in presa: prejudecati vs. profesionalismFoto: Agerpres

Viorel Romanescu spune ca a decis sa paraseasca Romania pentru ca "avea probleme sa supravietuiasca", aratand cicatrici pe scalp si in zona gurii despre care spune ca au fost provocate de politie.

Chicago Tribune relateaza, citand statistici guvernamentale, ca anul acesta aproape 1,800 de romani au fost prinsi la granita sudica a SUA, o crestere semnificativa de la cei circa 400 prinsi in 2015 si cele cateva zeci in 2008.

"Sunt impinsi de valul de anti-imigrantie care matura Europa, trimitand romii peste Atlantic. Grupul traditional itinerant, persecutat timp de secole, se confrunta cu guverne mai putin tolerante, in contextul sosirii a peste 1 milion de imigranti si refugiati din Siria si alte tari care coplesesc regiunea. O renastere a neo-nazismului, din Romania pana in Italia, a dus la demolarea taberelor, incendierea afacerilor, separarea cartierelor cu ziduri si agresarea copiilor romi", scrie cotidianul american.

Romii solicita azil in SUA in pofida poplismului in crestere si apelurilor la legi mai stricte pentru imigrantie pentru ca, scrie Chicago Tribune, "vad aici o oportunitate".

Agentii Pazei de Frontiera spun ca acestia apar in grupuri, care uneori depasesc 20 de persoane, si adesea trec granita cu ajutorul carausilor mexicani.

"Fiecare dintre ei sustine ca este rom. Sustin ca fac parte dintr-o categorie persecutata de guvernul din Romania", spune Daniel Parks, un agent vamal american.

Dupa intrarea Romaniei si Bulgariei in UE in 2007, romii care au plecat catre occident au intampint un val de rezistenta in crestere, noteaza Chicago Tribune. Publicatia precizeaza ca politicienii suedezi dezbat daca este cazul sa interzica cersetoria, o tactica despre care criticii spun ca vizeaza romii. In Franta, politia a demolat taberele din jurul Parisului, iar Canada a adoptat, in 2012, o lege care viza respingerea solicitantilor de azil politic falsi, dupa ce mii de romi din Ungaria au incercat sa se refugieze in tara nord-americana.

"Acum, romii isi incearca norocul in SUA. Multi ajung in zona suburbana a Los Angeles-ului. Unii isi gasesc cazare in apartamente comune, in timp ce altii isi instaleaza un cort in parcurile publice pana isi fac un acoperis asupra capului. Isi gasesc de lucru, uneori, ca oameni de serviciu sau in restaurante, in timp ce altii recurg la cersit pe strazi sau primesc ajutoare de la una dintre cele doua biserici ale romilor din zona", continua Chicago Tribune.

Valeriu Nicolae, reprezentatul special al romilor la Consiliul Europei, spune ca a notificat in urma cu 5 ani Ambasada SUA din Romania ca urmeaza un val de romi care se indreapta catre America pe fondul inrautatirii conditiilor. Nicolae precizeaza ca exista carausi care le spun ca ii pot ghida peste Atlantic pentru o taxa de 25.000 de dolari, bani obtinuti adesea prin imprumuturi de la camatari.

"Aceste retele s-au format in urma cu mai multi ani. In acest moment, exista o masa critica, care face aceasta optiune mult mai atractiva decat pana acum. Exista suficienti oameni care te pot caza la ei, si stii unde urmeaza sa mergi", spune Nicolae.

Danna Van Brendt, purtatoare de cuvant a Departamentului de Stat american, nu a comentat deocamdata, intrebata daca romii sunt eligibili pentru a primi azil.