Violonista Gyehee Kim din Coreea de Sud castiga Concursul Enescu 2016, Sectiunea Vioara, dupa o Finala in care a interpretat Concertul pentru vioara in Re Major op.35 de Ceaikovski. Finala a avut loc luni, 19 septembrie, la Ateneul Roman. Pe locul al doilea s-a situat cel mai tanar concurent inscris la Sectiunea Vioara, Donghyun Kim (Coreea de Sud), iar pe locul al treilea Erzhan Kulibaev (Kazahstan).

Gyehee KimFoto: Andrei Gindac

Gyehee Kim din Coreea de Sud, in varsta de 23 de ani, a castigat luni seara Premiul I al Sectiunii Vioara a Concursului International George Enescu 2016, la sfarsitul unei Finale in care a interpretat Concertul pentru vioara in Re Major op.35 de Ceaikovski, acompaniata de Orchestra Filarmonicii George Enescu, sub bagheta dirijorului Christoph Poppen, urmandu-si visul de a deveni unul dintre marii muzicieni ai lumii. Pe locul al doilea s-a situat Donghyun Kim (Coreea de Sud), iar pe locul al treilea Erzhan Kulibaev (Kazahstan).

Cunoscutul violonist francez Pierre Amoyal, Presedintele Juriului Sectiunii Vioara, a anuntat rezultatele Finalei pe scena Ateneului Roman.

"Competitiile sunt grele, aproape inumane, insa Concursul Enescu a reusit sa fie un eveniment muzical in sine! Va multumesc dumneavoastra, publicului, ca ati fost atat de deschisi si intregii echipe din jurul Concursului pentru caludra pe care cu siguranta au transmis-o si tinerilor muzicieni din competitie. Sufletul lui George Enescu este responsabil pentru aceasta atmosfera. Va multumesc ca il tineti in viata", a spus Pierre Amoyal pe scena.

Alaturi de Pierre Amoyal, juriul Sectiunii Vioara a fost format din: Remus Azoitei, Florin Croitoru, Mikhail Kopelman, Silvia Marcovici, Mihaela Martin, Eduard Schmieder si Miczyslaw Szlezer.

Premiul I al Concursului International George Enescu 2016 este in valoare de 15.000 de euro. Castigatoarea Concursului Enescu 2016 are posibilitatea de a interpreta pe scena Festivalului Enescu, alaturi de unele dintre cele mai importante orchestre ale lumii. De asemenea, castigatoarea a fost recompensata si cu participarea la iPalpiti Festival of International Laureats 2017. Acest premiu este pus la dispozitie de dirijorul si violonistul Eduard Schmieder, membru al juriului editiei de anul acesta a Concursului International George Enescu.

Desfasurat in Los Angeles, Statele Unite ale Americii, iPalpiti Festival of International Laureats 2017 are ca scop sustinerea tinerilor muzicieni cu un talent deosebit, care reusesc sa duca muzica clasica in secolul urmator. Participarea va implica sustinerea unor recitaluri in spatii celebre, cum ar fi Disney Concert Hall, costurile necesare deplasarii fiind acoperite in mod integral de catre organizatori. Un alt premiu special i-a revenit castigatoarei: Premiul Academiei Kronberg, oferit de violonista Mihaela Martin.

Dirijorul Christoph Poppen a acordat la randul sau un premiu special tanarului violonist Donghyun Kim (Coreea de Sud), castigatorul Premiului II, constand intr-un un concert sub baheta sa in cadrul unui prestigios festival international din Portugalia.

Premiul al doilea este de 10.000 de euro, iar premiul al treilea de 5.000 de euro.

Violonistei Ioana Cristina Goicea din Romania, participanta in Semifinala Sectiunii de Vioara, i-a fost acordata Bursa Stefan Gheorghiu pentru cel mai bine clasat concurent roman in cadrul Concursului Enescu 2016. Bursa este oferita de trei dintre cele mai bine cotate violoniste de origine romana in plan international Mihaela Martin, Silvia Marcovici si Mariana Sarbu.

Trofeul Concursului Enescu 2016, oferit celor trei tineri muzicieni, este realizat din cristal si granit si poarta semnatura artistilor Iulia Nastase si Mihai Bancila.

Premiul pentru cel mai bun acompaniator strain, in valoare de 4.000 de euro, i-a revenit pianistului Danor Quinteros.

La doar 23 de ani, violonista Gyehee Kim (Coreea de Sud) a concertat alaturi de ansambluri orchestrale precum Russian Symphony, Torun Symphony, Gnessin Academy of Music si Bulgaria Pleven Philharmonic. Studiaza la Seoul National University. Este deja castigatoare a Premiul al II-lea la Torun International Violin Competition (2016) si a Premiului al III-lea la prestigioasa Tchaikovsky Competition for Young Musicians (2014).

Cel mai tanar concurent inscris la Sectiunea Vioara in cadrul Concursului Enescu 2016, Donghyun Kim (Coreea de Sud) are 16 ani si studiaza la Universitatea Nationala de Arte din Coreea. A evoluat ca solist in compania unor orchestre precum Incheon Philharmonic Orchestra si Suwon Philharmonic Orchestra. Detine Premiul I la Concursul International pentru tineri muzicieni Tchaikovsky (2015) si Premiul I la Concursul International Leopold Auer (Sankt Petersburg, 2014).

Violonistul Erzhan Kulibaev (Kazahstan) are 29 de ani si a urmat studiile la Madrid. A sustinut concerte si recitaluri in calitate de solist cu orchestre precum Polish Chamber Philharmonic si Poznan Philharmonic Orchestra. Are deja in palmaers premii la doua concursuri internationale de anvergura - Premiul I la Concursul Paul Hindemith si Premiul al V-lea la Concursul Henryk Wieniawski.

"Visez fara incetare. Cat exist, vreau sa cant"- sunt cuvintele lui George Enescu, pe care editia 2016 a Concursului Enescu le readuce in lumina, printr-o provocare pe care o lanseaza atat tinerilor artisti, cat si publicului:"Traieste-ti visul!". Suntem suma visurilor noastre, ca indivizi si ca societate. Concursul Enescu 2016 invita la o recunoastere si celebrare a visurilor care ne duc mai departe, din perspectiva tinerilor artisti selectionati care intra in competitie, precum si din perspectiva publicului care vine sa ii sustina in sala Ateneului Roman.

La finalul Concursului Enescu 2016, publicul va fi invitat sa participe la un eveniment surpriza care va avea loc la Ateneul Roman si va pune in valoare cele mai frumoase visuri de viata inscrise de public in aplicatia "Traieste-ti visul!", disponibila pe site-ul www.festivalenescu.ro, la acest link.

Intre 3 si 25 septembrie, 196 de tineri artisti de pe tot globul vin la Bucuresti sa-si traiasca visul de a deveni mari muzicieni ai lumii, in cadrul editiei 2016 a Concursului International George Enescu. Premiile sunt in valoare totala de 115.000 de euro, la acestea adaugandu-se posibilitatea de a interpreta pe scena Festivalului Enescu, precum si premii speciale si oportunitati de promovare internationala.

Intre 3 si 25 septembrie, 196 de tineri artisti de pe tot globul vin la Bucuresti sa-si traiasca visul de a deveni mari muzicieni ai lumii, in cadrul editiei 2016 a Concursului International George Enescu. Premiile sunt in valoare totala de 115.000 de euro, la acestea adaugandu-se posibilitatea de a interpreta pe scena Festivalului Enescu, precum si premii speciale si oportunitati de promovare internationala.