Sesizarea referitoare la recunoasterea casatoriilor dintre persoane de acelasi sex, la CCR

de Carla Dinu     HotNews.ro
Marţi, 20 septembrie 2016, 6:05 Actualitate | Esenţial

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) urmeaza sa se pronunte, marti, pe sesizarea referitoare la recunoasterea casatoriilor dintre persoane de acelasi sex. Relu Adrian Coman, Robert Clabourn Hamilton si Asociatia ACCEPT au ridicat o exceptie de neconstitutionalitate privind dispozitiile din Codul civil care nu recunosc casatoriilor dintre persoane de acelasi sex, scrie Agerpres.

Curtea Constitutionala a amanat, pe 20 iulie, luarea unei decizii in legatura cu recunoasterea sau nu a casatoriilor dintre persoane de acelasi sex, aratand ca are nevoie de o analiza aprofundata a tuturor dosarelor depuse.

Exceptia de neconstitutionalitate ridicata se refera la dispozitiile art. 277 alin. (2) si (4) din Codul civil. Art. 277 din Codul civil - Interzicerea sau echivalarea unor forme de convietuire cu casatoria - prevede la alin.(2): 'Casatoriile dintre persoane de acelasi sex incheiate sau contractate in strainatate fie de cetateni romani, fie de cetateni straini nu sunt recunoscute in Romania; iar la alin.

(4) - Dispozitiile legale privind libera circulatie pe teritoriul Romaniei a cetatenilor statelor membre ale Uniunii Europene si Spatiului Economic European raman aplicabile'. Presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, Asztalos Csaba, a aratat la acea data ca actuala legislatie ingradeste dreptul la familie al persoanelor din minoritatea sexuala prin interzicerea casatoriei, el precizand ca sustine admiterea exceptiei de neconstitutionalitate cu privire la drepturile cuplurilor de acelasi sex.

'Apreciem ca actuala legislatie ingradeste dreptul la demnitate umana, viata intima si de familie al persoanelor din minoritatea sexuala, interzicand casatoria intre persoanele de acelasi fel si nerecunoasterea acestor casatorii, respectiv a parteneriatelor civile, ii asaza in afara societatii. Or, dreptul la demnitate umana presupune dreptul individului de a fi recunoscut ca subiect de drept in individualitatea sa.

Aceste persoane nu au nicio protectie', a declarat Asztalos Csaba. El a mentionat ca CEDO a statuat ca tarile membre ale UE trebuie sa adopte legislatii care sa protejeze drepturile civile ale persoanelor ce fac parte din minoritatea sexuala. Pe de alta parte, Relu Adrian Coman a precizat ca prin nerecunoasterea casatoriei sale in Romania cu Robert Clabourn Hamilton, care a avut loc in 2010 in Belgia, nu poate beneficia de dreptul la resedinta.

'Noi vom respecta decizia acestei Curti, indiferent care va fi aceea, insa speram ca isi vor baza decizia pe Constitutia Romaniei si pe dreptul international al drepturilor omului', a spus Coman.


Citeste mai multe despre   


Jurnal din Israel

FOTOGALERIE Israel pe repede inainte: kit de informatii pentru o calatorie reusita

De la nord la sud, Israelul are putin peste 400 de kilometri, iar de la est la vest, putin peste 100. E printre putinele tari ale lumii in care, in aceeasi zi, poti face si baie in mare si ski la munte. E taramul miracolelor si al sperantelor, tara sfanta a pelerinilor, teritoriu complet liber si dezinhibat pentru hedonistii de pretutindeni. Ca vrei sa te regasesti spiritual sau ca vrei sa gasesti energia unor petreceri fantastice, mergi in Israel. O sa capeti ce cauti si, uneori, chiar mai mult decat atat.

554 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri