Ramasitele pamantesti ale unui localnic din Bistra, o comuna din Muntii Apuseni, executat de Securitate in august 1950 si ingropat intr-un loc izolat in care rudele nu au avut voie sa puna o cruce sau un semn, au fost descoperite in cursul serii de luni in cadrul unei actiuni de investigatii arheologice organizata de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER).

Arheologul Gheorghe Petrov, expert IICCMER, a declarat, pentru Agerpres, ca, la finalul zilei de luni, "pe ultima suta de metri", a fost descoperita groapa in care Traian Pom a fost ingropat. Arheologii au beneficiat si de sprijinul Primariei, care a trimis un excavator la fata locului, fiind posibila astfel o cautare pe o suprafata mai mare, a mentionat Petrov. Urmeaza ca marti sa fie efectuata expertiza criminalistica si, de asemenea, sa fie oficiata o slujba religioasa, dupa care vor fi extrase osemintele, a mai spus arheologul.

Istoricii implicati in aceasta actiune au avut de parcurs peste 14 kilometri din centrul comunei pana la locul respectiv, ultimul sector de drum putand fi strabatut doar cu masina de teren.

Moartea lui Traian Pom, a carei fiica inca mai este in viata, nu a fost consemnata oficial in registrele de stare civila, astfel ca victima nu detine un certificat de deces. Nascut in 1901, barbatul a fost incadrat de comunisti in categoria chiaburilor.

Alaturi de alti doi barbati, Pom a fost impuscat de Securitate in 16 august 1950, executia celor trei fiind in locuri diferite. Traian Pom a fost impuscat si ingropat pe Dealul Muntelui, in zona Coasta Rea. Trupurile celor trei victime au fost inhumate a doua zi. Pentru saparea gropilor de mormant, introducerea cadavrelor si astuparea lor au fost aduse cu forta rude ale celor executati, precum si alti chiaburi din Bistra, care fusesera cu totii anchetati la Cimpeni, moartea consatenilor fiindu-le data ca exemplu.

"Conform marturiilor, pe trupul fiecarei victime a fost pusa o bucata de carton insciptionata cu textul: "Cine face ca mine, sa pateasca ca mine". Pe locul mormintelor, rudele victimelor nu au avut voie sa puna vreo cruce sau un alt semn", se mentioneaza intr-un comunicat al IICCMER.

La inceputul anului 1949, membrii organizatiei de rezistenta armata anticomunista Frontul Apararii Nationale, infiintata in decembrie 1948, si-au amenajat o tabara in zona Bistra, in locul numit Grosi. In 4 martie 1949, asupra taberei partizanilor Securitatea a organizat si intreprins un atac armat in urma caruia au rezultat victime de ambele parti, fiind capturati mai multi prizonieri. Dintre partizanii care au scapat din incercuire, multi au fost prinsi dupa scurt timp, fiind ulterior condamnati la inchisoare sau chiar la moarte. Unii au mai rezistat un timp ca fugari, insa si acestia au fost pana la urma ucisi in lupta sau in ambuscade organizate.

In aceasta situatie s-au aflat doi partizani originari din zona, Nicolae Selagea si Ihut Traian, care au fost intens urmariti si pana la urma ucisi, primul in 2 septembrie 1950 si al doilea in 5 august 1952. Cata vreme au fost fugari si au stat ascunsi in munte, acestia au fost ajutati de catre rude sa supravietuiasca, fiind sustinuti si de unii localnici, catalogati de autoritati drept chiaburi si persoane reactionare.

"Acestia din urma aveau o influenta mare asupra membrilor comunitatii, indemnand lumea sa-i sprijine pe partizani deoarece in curand urma sa izbucneasca razboiul dintre U.R.S.S. si tarile occidentale, iar comunismul va fi infrant. Totodata, desfasurau pe toate caile o constanta propaganda anticomunista, instigand pe sateni la nesupunere si impotrivire la incercarile autoritatilor de a infiinta la Bistra o Gospodarie Agricola Colectiva", arata IICCMER.

Ca urmare, Securitatea a intreprins masuri dure impotriva tuturor celor care promovau astfel de fapte si idei. In baza instructiunilor primite din partea Directiei Regionale a Securitatii Poporului Cluj si in intelegere cu conducerea Organizatiei Judetene a Partidului Muncitoresc Roman din Turda, Serviciul Judetean a Securitatii Poporului Turda a organizat o actiune represiva de intimidare si constrangere a populatiei din Bistra. Astfel, in ziua de 14 august 1950, au fost retinute si transportate la sediul Securitatii din Cimpeni circa 35 de persoane, acestea fiind rude apropiate ale partizanilor Nicolae Selagea si Ihut Traian, dar si cei considerati ca fiind chiaburi. Aici au fost cu totii anchetati si amenintati, fara a li se lua insa declaratii scrise. In urma asa-ziselor cercetari, s-a constatat ca pentru situatia creata in Bistra se fac vinovati trei chiaburi, printre care si Traian Pom.

IICCMER a mai organizat in judetul Alba o serie de actiuni de cautare si de deshumare a osemintelor victimelor Securitatii, cea mai recenta avand loc in luna iunie.