UPDATE Conducerea Senatului a stabilit ca votul in plen pentru cererea de urmarire penala a fostului vicepremier Gabriel Oprea, acuzat de procurorii DNA de ucidere din culpa in cazul mortii politistului Bogdan Gigina, va avea loc la ora 17.30. Comisia juridica a dat un aviz favorabil incuviintarii urmaririi penale.

Comisia juridica a dat, miercuri, un aviz favorabil inceperii urmaririi penale a lui Gabriel Oprea, in urma unei sedinte in care a fost audiat si fostul ministru de Interne, audiere care a durat mai putin de zece minute.

Gabriel Oprea a declarat, la iesire, ca masina in care se afla in momentul accidentului in care a murit politistul Bogdan Gigina circula cu viteza normala. Fostul ministrul de Interne a afirmat ca le-a spus colegilor juristi ce a facut in seara tragediei si a precizat ca nu a venit cu avocatul.

"Am fost la trei institutii ale statului roman, la sedinta de Guvern si la trei institutii, una pe linia securitatii nationale, din Baneasa. In jurul orei 19.00 ma deplasam spre casa. Masina in care ma aflam, din cercetarile politiei, nu avea viteza. Din pacate, un coleg, un tanar politist a cazut intr-o groapa. De fapt erau trei gropi, in plin centru al Capitalei, care se afla la cateva sute de metri de noi", a spus Oprea.

El a mentionat ca "inca din anul 2000 exista o baza legala, in sensul ca ministrii de Interne, ministrii de stat sau vicepremieri au dreptul legal la un antemergator, la o masina de Politie, pentru protectie si fluidizare traficului, 24 de ore din 24".

"Nu ministrul stabileste planul da masuri si tot ce inseamna o deplasare in siguranta", a explicat el.

Gabriel Oprea a precizat ca nu este vorba despre o coloana ci un antemergator. Intrebat daca nu regreta ca nu a oprit coloana in momentul accidentului lui Bogdan Gigina, Oprea a raspuns:"S-a oprit".

Fostul vicepremier a infirmat ca in acea seara ar fi fost la un restaurant, mentionand ca a fost la Baneasa, la o institutie pe linia securitatii nationale.

"Nu va pot spune ce am facut acolo. Nu cred ca acel lucru este important. Este o institutie partenera, cu care Ministerul de Interne lucreaza", a spus Oprea, adaugand ca "nu ministrul de Interne stabileste planul de masuri, ca misiunea sa fie indeplinita".

Dosarul prin care DNA cere urmarirea penala a lui Gabriel Oprea contine 28 volume.