Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) va lua in discutie, luni, "Memorandumul privind justitia", intocmit de asociatiile profesionale. Plenul va dezbate punctul de vedere al Directiei legislatie, documentare si contencios in legatura cu sesizarile magistratilor referitoare la sustinerea 'Memorandumului privind justitia', potrivit ordinii de zi a sedintei, postata pe site-ul CSM, scrie Agerpres.

Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) anunta, pe 14 septembrie, ca 66 de instante si 25 de parchete din tara adoptasera pana atunci 'Memorandumul privind justitia', in care se expun problemele din sistemul judiciar si se solicita implementarea unui set de masuri care sa conduca la o 'justitie eficienta, moderna si de calitate'.

Potrivit unui comunicat al UNJR, "Memorandumul privind justitia" a fost adoptat pana miercuri dimineata de 5 curti de apel, 17 tribunale si 44 de judecatorii, precum si de 3 parchete de pe langa curti de apel, 8 parchete de pe langa tribunale si 14 parchete de pe langa judecatorii, dar ca numarul real de instante si de parchete care au adoptat documentul este mai mare, insa nu au finalizat inca procesele verbale.

UNJR sustine ca "Memorandumul" a scos in evidenta necesitatea respectarii independentei justitiei si a principiului separatiei puterilor in stat, problemele generate de 'telejustitie', respectarea statutului magistratilor, subfinantarea justitiei, modul de evaluare al MCV si de actiune al CSM si al Inspectiei Judiciare, precum si necesitatea respectarii drepturilor si libertatilor. "Premisa 'Memorandumului' este ca 'justitia trebuie sa aiba ca si preocupare esentiala protectia, promovarea si garantarea tuturor drepturilor si libertatilor cetatenesti.

In fata judecatorului, cetateanul este egal cu statul'. O sinteza a problemelor si solutiilor din 'Memorandum', grupate pe teme, poate fi accesata la adresa http://www.unjr.ro/ - 'Magistratii din tara voteaza un 'Memorandum' cu propuneri pentru eficientizarea justitiei'. 'Memorandumul' stipuleaza expres ca, prin adoptarea sa, magistratii isi rezerva dreptul de a apela la toate formele democratice de actiune pentru ca aceste solicitari sa fie puse in practica", se mai arata in comunicat.

UNJR mai sustine ca, pe langa adoptarea 'Memorandumului', in cadrul acelorasi adunari generale, unele instante au decis sa adopte si alte forme de protest, cum ar fi amanarea cauzelor care nu sunt urgente sau protest cu banderole. 'Alte instante au cerut si solicitarea Avocatului Poporului, a Presedintiei si CSM-ului pentru a sesiza Curtea Constitutionala in legatura cu un eventual conflict intre puterile statului, ca urmare a ordonantei de urgenta a Guvernului Ciolos care mentine discriminarea si inechitatea salariala.

De asemenea, o parte din instante au votat in mod expres pentru demisia Ministrului Justitiei, Raluca Pruna. Prezenta este cea mai ampla miscare din justitie de dupa 2009, cand magistratii - judecatori si procurori - evidentiaza prin adunari generale problemele din sistemul judiciar si ofera solutii pentru a avea o justitie eficienta, moderna si de calitate', se sustine in document. UNJR a mai precizat ca sustine toate cererile magistratilor si solicita Guvernului si Parlamentului asumarea solutiilor pentru rezolvarea problemelor semnalate in 'Memorandumul privind justitia'.

'Memorandumul privind justitia' a fost discutat de asociatiile magistratilor si cu expertii MCV.