Rectorul Universitatii de Vest din Timisoara (UVT), Marilen Pirtea, care este si presedintele Consortiul Universitaria (format din cele mai bune cinci universitati din tara), lanseaza un apel la colegii universitari, in contextul desemnarii orasului Timisoara drept capitala culturala europeana in 2021, de a face front comun pentru apararea eticii in cercetare. "Avem nevoie sa ne coordonam, pentru a curata trecutul si lumina viitorul (...) In 2021 trebuie sa fim imaculati, mai ales in Timisoara", afirma Pirtea intr-o postare pe Facebook. El spune de asemenea ca se angajeaza sa organizeze la Timisoara prima conferinta pe aceasta tema.

Marilen PirteaFoto: Agerpres

"'Shine your light - Light up your university!' Oamenii care isi lumineaza orasul merita universitari care isi lumineaza universitatile. Invit colegii din Consortiul Universitaria la actiuni comune ale comisiilor responsabile de etica cercetarii. Avem nevoie sa ne coordonam, pentru a curata trecutul si lumina viitorul. Este un moment in care suntem chemati sa luminam camerele intunecoase ale invatamantului universitar romanesc. Ii invit si pe rectorii celorlalte universitati timisorene sa devenim varf de lance in lupta pentru integritate academica. Avem treaba! In 2021 trebuie sa fim imaculati, mai ales in Timisoara. Eu ma angajez sa organizam la Timisoara prima conferinta a eticii in cercetare. Fiat Lux!", a scris Marilen Pirtea, sambata, pe pagina sa de Facebook.

Consortiul Universitaria reuneste cinci dintre cele mai prestigioase universitati din Romania: Academia de Studii Economice din Bucuresti, Universitatea din Bucuresti, Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi si Universitatea de Vest din Timisoara.

Timisoara este orasul romanesc ce a fost ales pentru a deveni Capitala Europeana a Culturii in 2021.