Victor Ponta, a declarat, joi seara, la Antena 3, ca nu a auzit niciodata de acele firme angajate in campania prezidentiala din 2014 pentru a-l promova pe fostul premier in presa internationala drept un pro-occidental convins. "Nu stiu, n-am auzit niciodata de acele firme. Niciodata. Absolut", a spus Ponta. HotNews.ro a dezvaluit in exclusivitate intr-o ancheta publicata in 11 septembrie ce au facut lobbyistii americani de la Podesta Group pentru candidatul Ponta in 2014, angajati de o firma controlata de Sebastian Ghita, Federal Media Partner, pentru suma de 300.000 de dolari.

Ponta la Antena 3Foto: captura Antena 3
  • Intrebarea este cum e posibil ca o firma din Poliesti sa angajeze o mare companie de lobby din Statele Unite care sa si lucreze efectiv pentru Ponta iar acesta sa nu fi auzit niciodata de aceste firme, asa cum sustine azi.

Una din explicatiile faptului ca Ponta spune azi ca nu a auzit de aceste firme este ca serviciul de lobby pentru campania prezidentiala din 2014 nu apare in rapoartele oficiale ale candidatului Ponta. Fostul premier a precizat insa ca-l cunoaste pe John Podesta, in prezent seful de campanie al lui Hillary Clinton, si ca s-a intalnit cu acesta atat in Statele Unite cat si in Europa.

Cu doua zile inainte de turul al doilea al alegerilor prezidentiale din 2014, lobbistii americani au transmis zeci de emailuri catre cele mai prestigioase institutii de media din lume cu scopul de a-i convinge pe jurnalistii straini ca Ponta este pro-american, rezulta dintr-o investigatia HotNews.ro.

Contactat de HotNews.ro in cadrul investigatiei, Sebastian Ghita a declarat: "Nu cunosc detalii despre legaturile dintre Podesta si Ponta si nu stiu amanunte despre campaniile de imagine din media realizate de Podesta. Inteleg faptul ca John Podesta este sef de campanie pentru Hillary Clinton". Intrebat daca are legaturi cu Federal Media Partner, Ghita a negat. Intrebat daca stia ca Federal Media Partner a platit 300 de mii de dolari companiei de lobby Podesta Group, Ghita a raspuns din nou: "NU".

John Podesta este in continuare membru in consiliul de administratie al Center for American Progres, una dintre cele doua organizatii care s-au ocupat organizarea vizitei lui Tony Blair in Romania. Ultima acuzatie adusa de procurorii DNA cuplului Ghita-Ponta este ca in 2012, pentru a castiga capital electoral, Ponta i-ar fi cerut lui Ghita sa plateasca 220.000 de euro pentru organizarea unei vizite in Romania a fostului prim-ministru britanic Tony Blair, in schimbul confirmarii lui Ghita pe lista de candidati a PSD.

Potrivit procurorilor, plata ar fi fost facuta prin intermediul unei firme controlata de Sebastian Ghita, iar evenimentul organizat prin intermediul unei organizatii nonprofit.

In vara anului 2012, in timpul demersurilor pentru suspendarea din functie a presedintelui Traian Basescu, John Podesta, actualul consilier al presedintelui SUA, Barack Obama, pe atunci presedinte al Centrului American pentru Progres a publicat o analiza referitoare la Romania, in care scria urmatoarele: "Pretentiile exprimate in Washington Post sau The Economist, conform carora primul ministru Victor Ponta a subminat democratia din Romania prin suspendarea presedintelui Traian Basescu, nu sunt doar gresite, ci induc in eroare cu buna stiinta. La o analiza mai atenta a actiunilor mai mult sau mai putin recente ale presedintelui suspendat, precum si a recentelor decizii ale Curtii Constitutionale in aceasta privinta, se constata ca primul ministru apara, de fapt, democratia! Analiza lui John Podesta, sub titlul "Analiza americana: Ponta apara, de fapt, democratia!" a fost prezentat si de RTV. Materialul se afla si acum pe siteul RTV.net, insa a fost sters de pe site-ul Centrului American pentru Progres.