"Internetul tuturor lucrurilor" (Internet-of-things, IoT) va capata o amploare deosebita in 2017, potrivit unor analize recente, in contextul in care producatorii de componente vor introduce noi senzori si procesoare in tot mai multe dispozitive.

Internetul tuturor lucrurilorFoto: Euractiv

De fapt, numarul oamenilor de pe Terra a fost depasit de numarul dispozitivelor conectate la internet inca din 2008 si nu este vorba doar de telefoane inteligente, tablete sau televizoare Smart. Aparate de masurat tensiunea arteriala, frigidere, senzori montati in animalele de la ferma sau prize sunt conectate la sisteme IoT.

Schimbarea fundamentala pe care tehnologia IoT o aduce nu se refera insa la senzori sau conexiuni - ci la revolutionarea modului in care un sistem functional (fie ca e vorba de o casa, o fabrica sau un oras), raporteaza, stocheaza si proceseaza date la o scara pana acum imposibil de atins, pe care le sintetizeaza in informatie relevanta pentru utilizator. O harta a temperaturii casei, starea unei linii de productie sau o raportare geografica activa a retelei de iluminat public pot fi acum accesate, in timp real, de oriunde.

Se estimeaza ca urmatoarele 18 luni vor insemna o perioada de avant spectaculos pentru sistemele IoT - ale caror complexitate si potentiale utilizari vor creste semnificativ. De altfel, si in prezent multe produse sunt deja conectate, unele estimari vorbind de peste patru miliarde de dispozitive, iar in lumea industriala solutiile adaptate pentru IoT nu mai sunt o noutate.

Proiectul Energy-of-Things

In 2014, gigantul energetic Siemens si grupul italian Enel si-au unit fortele pentru a dezvolta un sistem de management al energiei (EMS) adaptat pentru era IoT. Solutia a fost dezvoltata pe platforma cloud Azure a Microsoft, care a permis si instalarea unor aplicatii dezvoltate in HTML5, JavaScript, Node.js si versiunea de Linux a MongoDB.

Sistemul co-dezvoltat de Enel si Siemens integreaza date si informatii primite de la senzori pentru a administra cladiri inteligente, vehicule electrice sau sisteme de iluminat public. Senzorii sunt instalati in reteaua inteligenta a Enel si datele acumulate permit urmarirea in timp real a consumului de electricitate, dar si a surselor regenerabile.

Pentru a demonstra cum un astfel de sistem poate aduce beneficii consumatorilor, oficialii celor doua companii au explicat ca intr-o cladire inteligenta dispozitivele trimit informatii despre conditiile meteo, temperatura, dar si despre luminozitate au lumina exterioara, astfel ca sistemele cladirii se pot ajusta automat, astfel incat confortul sa fie maxim, iar consumul energetic optimizat.

Una dintre deciziile luate dezvoltatorii sistemului a fost folosirea unei aplicatii de control web-based, ceea ce a permis integrarea mai multor module dezvoltate cu tehnologii open-source. Utilizand platforma Microsoft Azure, realizarea intregului sistem a durat mai putin de un an si jumatate, ceea ce a permis ca solutia sa fie dezvaluita cu ocazia expozitiei universale Expo Milano 2015, care a avut Enel ca Official Global Partner.

Articol realizat in cadrul proiectului Digital Transformation Day, un parteneriat Microsoft Romania-EurActiv Romania.