Stocarea in cloud reprezinta pastrarea datelor pe servere externe, cu acces rapid, de pe orice dispozitiv, fara investitii suplimentare in echipamente proprii.

Stoacrea in cloudFoto: Euractiv

Pe langa accesul facil la informatii care nu mai sunt legate de un dispozitiv anume, stocarea in cloud ofera posibilitatea efectuarii unor activitati de backup a datelor, dar si restabilirea rapida a sistemelor in cazul unei calamitati.

Mai mult, stocarea "in nori" poate duce deseori si la economii de costuri pentru o organizatie. Iar in cazurile sensibile, in care procedurile interne sau reglementari de industrie nu permit ca datele sa fie mutate online, exista solutii hibride, precum cea oferita de Microsoft companiei americane Textron.

Textron este o corporatie industriala, cunoscuta pentru marcile sale din domeniul aviatiei Bell Helicopter si Cessna, dar grupul mai produce si cabluri si instalatii, masini folosite pe terenurile de golf, componente auto sau produse de uz militar. Pe fondul extinderii afacerilor si a castigarii de noi proiecte, costurile IT au crescut foarte mult in cazul companiei cu 32.000 de angajati si venituri anuale de 12 miliarde de dolari.

Necesitatile de stocare cresteau cu 30% anual pe fondul expansiunii mai multor divizii din cadrul grupului, iar Textron si-a propus o diminuare semnificativa a cheltuielilor pentru sisteme IT, in cadrul carora stocarea avea o felie importanta.In cautarea unor costuri mai mici, Textron a inceput sa se intereseze de solutii bazate pe cloud. Deoarece este furnizor pentru industria de aparare, Textron nu poate sa-si mute toate datele in cloud, din cauza reglementarilor care prevad ca anumite informatii sa fie stocate in sediul companiilor. In urma cu cativa ani, stocarea in cloud nici nu ar fi fost considerata o optiune pentru firmele din industria de aparare, cunoscute pentru precautia cu care privesc adoptarea de noi tehnologii.

Dupa o analiza serioasa, Textron a ales o solutie hibrida furnizata de Microsoft. Bazata pe Microsoft Azure StorSimple, o solutie de stocare instalata la sediu, care se interconecteaza cu platforma de cloud Microsoft Azure pentru a oferi o varianta hibrid de stocare, backup, arhivare si recuperare in caz de dezastre.

Ca urmare a adoptarii acestei solutii, costurile de stocare ale Textron au scazut cu 80%, respectiv 2,5 milioane de dolari anual, dar sistemul IT al companiei a castigat in scalabilitate si in rapiditatea recuperarii dupa un dezastru. La sfarsitul lui 2014, Textron avea 300 TB de date salvate in Azure.

Articol realizat în cadrul proiectului Digital Transformation Day, un parteneriat Microsoft România-EurActiv România.