Transportatorii rutieri au organizat joi un protest impotriva cresterii RCA, in ciuda unei decizii de ieri a Guvernului privind inghetarea RCA pentru 6 luni. In Bucuresti, protestul transportatorilor a adunat sute de automobile si a paralizat traficul in Piata Victoriei (sediul Guvernului) intre orele 9:00 si 15:00. Protestul a fost marcat de neintelegerile dintre marile confederatii patronale din transporturi. COTAR a renuntat sa participe, iar protestul de azi a fost organizat de UNTRR si FORT-Ro, al carei presedinte de onoare e Augustin Hagiu, fost candidatul pentru Primaria Sectorului 2 al partidului ultra-nationalist PRU.

Foto:

LIVETEXT Evenimentele zilei:

16: 30ASF anunta ca s-a inteles cu reprezentantii patronatelor din transporturi asupra elementelor care vor fi luate in considerare in calculul tarifelor de referinta pentru politele RCA. Se estimeaza un tarif tinta de aproximativ 7.500 lei/an pentru autoutilitare de peste 16 tone, clasa bonus-malus B0.

Redam integral comunicatul ASF:

"Ca urmare a discutiilor avute astazi la sediul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) cu reprezentanti ai patronatelor din domeniul transporturilor s-a stabilit ca elementele care vor fi luate in considerare in calculul tarifelor de referinta pentru politele RCA, conform OUG emise de Guvern, sunt urmatoarele:

  • frecventa si dauna medie, tinand cont si de daunele intamplate si neavizate precum si de trendul acestora, conform datelor statistice publicate la nivel de piata (raportul Milliman), actualizate la 30 iunie 2016;
  • incarcarea pentru cheltuieli administrative, achizitie, taxe etc., de maxim 25%;
  • incarcarea pentru aplicarea sistemului bonus/malus.

De exemplu, se estimeaza un tarif tinta de aproximativ 7.500 lei/anpentru autoutilitare de peste 16 tone, clasa bonus-malus B0. Acest tarif tinta nu include incarcari pentru profit si marja comerciala.

Pentru transparenta, in grupurile de lucru vor fi cooptati si reprezentanti ai asociatiilor patronale din transporturi. La intalnire au participat reprezentanti ai UNTRR, APTE 2002, FORT, Apulum si ASF".

16:25 Transportatorii au inceput sa plece din Piata Victoriei

16:20 Augustin Hagiu, presedintele de onoare al FORT-Ro, a anuntat ca a obtinut, in urma discutiilor cu reprezentantii ASF, un tarif maximal de 7.500 lei.

"Am castigat batalia!", a afirmat el, in Piata Victoriei, inainte de a adauga: "Se pare ca nu vom mai avea parte de jaf, ci de tarife corespunzatoare".

Hagiu a precizat ca acum este important ca aceste tarife si acest principiu al tarifului de referinta sa nu ramana valabile doar sase luni, amenintand ca, in caz contrar, protestatarii vor reveni la Bucuresti.

"Trecem de la tarif nesimtite de peste 12.000 si pana la 100.000 de lei la un maxim de 7.500 lei. Acesta va fi plafonul", a mai spus el.

16:15 Primele camioane au inceput sa paraseasca Piata Victoriei

15.27: Protestul din Piata Victoriei continua, chiar daca era programat sa se incheie la ora 15:00.

14.45: Protestatarii sunt mai departe prezenti in Piata Victoriei si scandeaza "Nu plecam!"

13:30 Transportatorii au incercat sa forteze cordonul de jandarmi pentru a depune in fata Guvernului un sicriu, o cruce si o coroana, aratand astfel, simbolic, ca transporturile din Romania ar fi murit. Ei ameninta ca vor prelungi protestul si dupa orele 15.00 si, de asemenea, ca vor iesi in strada si zilele urmatoare pana cand Executivul va reactiona la revendicarile lor. Zeci de jandarmi au inconjurat zona facand zid viu in fata protestatarilor, impiedicandu-i sa intre in cladirea Guvernului. Potrivit Politiei, la protest sunt 160 de camioane si 235 de alte masini: taxiuri, microbuze, autobuze (agentia Mediafax).

12.09:In Piata Victoriei s-a scandat "Jos Mafia/ Jos Negritoiu", iar protestatarii au pancarte pe care scrie "Negritoiu vinovat pentru tot ce s-a intamplat si el trebuie arestat". (sursa: Mediafax)

11.33: Pozitia oficiala a Guvernului privind protestul transportatorilor: Stabilirea preturilor asigurarilor RCA, asa cum au solicitat transportatorii intr-o petitie, nu intra in atributiile Guvernului, ci ale Autoritatii de Supraveghere Financiara, care are cadrul legal sa intervina, arata Executivul, intr-un comunicat. "Guvernul nu se poate substitui institutiilor care trebuie sa-si asume responsabilitatea rezolvarii disensiunilor dintre asiguratori si transportatori. Problema RCA treneaza de multa vreme, din cauza incapacitatii institutiilor responsabile de a gestiona aceasta situatie." (pozitia Guvernului Romaniei, integral, aici).

11.07: 400 de taxiuri si camioane sunt in Piata Victoriei. (Digi 24)

10.34: Unul dintre organizatorii protestelor este Augustin Hagiu, presedinte de onoare al FORT-RO (Federatia operatorilor romani de transport). Hagiu a fost candidatul pentru Primaria Sectorului 2 al partidului ultra-nationalist PRU

9.36: Intrarile in alte mari orase din tara sint paralizate din cauza protestelor

9.09: Protestul din fata Guvernului a inceput. Piata Victoriei este ocupata de taxiuri, microbuze si camioane.

8.49: COTAR, organizatia care a renuntat la protest, cere Parlamentului demiterea de urgenta a lui Misu Negritoiu, seful ASF (arbitrul pietei transportatorilor).

Ora 8.43: Celelalte organizatii ale transportatorilor, printre care UNTRR, au anuntat printr-un comunicat ca isi continua protestul. Ei "considera inadmisibil ca Guvernul sa dispuna ca ASF sa stabileasca tarifele RCA maxime pentru perioada de plafonare, dupa ce criza RCA a fost provocata chiar de ASF".

Ora 8.40: COTAR, una dintre cele mai mari organizatii patronale din transporturi, a anuntat printr-un comunicat ca renunta la protest, sustinand ca "Guvernul a dat curs la toate cererile".

---------------------------

  • Restrictii de circulatie in Bucuresti

Circulatia rutiera este restrictionata, joi, in Capitala, intre orele 5:00 si 17:00, pentru mitingul transportatorilor.

Incepand cu ora 5.00, circulatia este restrictionata pe Soseaua Kiseleff, de la Piata Arcul de Triumf pana la Piata Victoriei si de la Piata Arcul de Triumf pana la Piata Presei, permitandu-se permanent circulatia pe Strada Arhitect Ion Mincu.

De asemenea, circulatia este resistematizata, incepand cu ora 5.00, prin asigurarea traficului pe doua benzi pe sens in fata cladirii Guvernului, intre Bulevardul Aviatorilor si Calea Victoriei, respectiv Bulevardul Lascar Catargiu.

Traficul rutier se va desfasura pe Calea Victoriei, Bulevardul Ion Mihalache, Strada Buzesti si Bulevardul Lascar Catargiu.

Intre orele 15.00 si 17.00, participantii si autovehiculele vor parasi zona, mentioneaza politistii, care mai spun ca restrictiile se vor aplica pana la ora 17.00.

  • OUG care prevede inghetarea preturilor primelor de asigurari obligatorii RCA pentru 6 luni, adoptata de Guvern

Guvernul a aprobat miercuri Ordonanta de Urgenta care prevede inghetarea preturilor primelor de asigurari obligatorii RCA pentru o perioada de sase luni.

Liviu Iolu, purtatorul de cuvant al Executivului, a declarat ca Ordonanta de Urgenta a fost adoptata "in forma si cu prevederile anuntate de Prim ministrul Dacian Ciolos la inceputul sedintei de Guvern". Mai exact, premierul anuntase ca "in termen de 30 de zile, ASF-ul va trebui sa vina cu un calcul al costului mediu pentru diferitele categorii de asigurari, care sa fie pretul de referinta pentru asigurari pentru urmatoarele sase luni".

Purtatorul de cuvant al Guvernului a mai precizat, miercuri, ca Ordonanta de Urgenta privind RCA va putea fi citita de catre transportatori dupa ce va fi publicata pe site-ul ministerului Finantelor, in cursul serii, urmand ca soferii sa decida daca vor protesta joi sau vor renunta, insa nu vor exista noi discutii cu ei.

"ASF va stabilli tarife de prima maxime in cel mult 30 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial a prezentei Ordonante de Urgenta. Ulterior perioadei in care tariful de prima va fi plafonat, ASF va calcula un tarif de referinta pe baza daunei medii pentru fiecare categorie de vehicul, a platilor de daune achitate de catre asiguratori si raportate la frecventa producerii evenimentelor pe respectiva categorie de vehicule", a aratat Guvernul, intr-un comunicat.