Sistemul penitenciar ar putea fi blocat incepand cu luna octombrie in urma unor actiuni de protest organizate de sindicatele lucratorilor din penitenciare, arata un comunicat al acestor organizatii. Sindicalistii acuza Guvernul ca lucratorii din penitenciare sunt singurii aganjati din structura de aparare care nu beneficiaza de o prevedere a OUG 20/2016, prin care sunt acordate sume compensatorii pentru unele drepturi neacordate in 2009, pe motiv ca angajatii sistemului penitenciar ar fi platiti mai bine decat alte categorii de salariati.

  • INEDIT. La Penitenciarul Jilava unii detinuti pazesc perimetrul unitatii din cauza lipsei de personal.

Liderul sindical Stefan Teoroc sustine ca sindicatele si salariatii sistemului penitenciar au notificat deja conducerea penitenciarelor cu privire la refuzul de a efectuare ore de munca in plus iar acest lucru ar putea conduce la blocarea sistemului din cauza deficitului de personal. Stefan Teoroc spune ca s-ar putea ajunge in situatia in care penitenciarele sa fie pazite de Jandarmerie sau Armata.

Mai mult, in perioada urmatoare, lucratorii din penitenciare sustin ca vor sa picheteze penitenciarele iar in prima jumatate a lunii octombrie 2.000 dintre acestia vor protesta in fata Ministerului Justitiei.

“Actiunea a inceput deja prin notificarile depuse de sindicate si salariati pentru refuzul muncii suplimentare. Din octombrie nu se mai face munca in plus si asta poate bloca sistemul, pentru ca in acest moment cam pe asta se bazeaza.(...) Cea mai dura reactie pe care noi o putem avea este fix in acest plan al muncii suplimentare, pentru ca noi intelegem dificultatile sistemului si acceptam munca asta in plus neplatita ca sa functionam. Dar in momentul in care apar astfel de discriminari impuse de la nivelul de Guvern – da, sunteti “prinsi” in lege, dar n-o sa va dam – schimbam tactica si afirmam drepturile astea perfect legale. Nimic in plus. (...) Se poate paraliza activitatea din penitenciare si efectiv o sa puteti vedea jandarmi sau alte tipuri de salariati care vin sa pazeasca perimetrele penitenciarelor”, a declarat pentru HotNews Stefan Teoroc, presedinte al Sindicatului National al Lucratorilor de Penitenciare.

Deficitul de personal din penitenciare ar fi de minim 8.000 de persoane, dupa noile standarde stabilite de sindicate cu acordul Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP) si cu avizul Ministerului Justitiei, afirma Teoroc.

“Acum prin hotarare de guvern avem aprobate 15.000 de posturi, dar sunt ocupate doar 12.000. 20.000 ar fi numarul necesar de posturi comprimat la minim luand in considerare particularitatile constructive ale puscariilor. In Romania penitenciarele nu sunt unitar construite, ci sunt transformate din fel de fel de locatii: macelarii, fabrici. Unele penitenciare sunt vechi de sute de ani, altele sunt improvizate si atunci trebuie sa te adaptezi la particularitatile respective. Spre exemplu, la Jilava perimetrul locului de detinere are 15 posturi de paza – foisioare le spunem noi – iar pentru a le asigura cu personal in patru schimburi ai nevoie de 100 de oameni. In acest moment, la Jilava lucram cu jumatate din posturi ocupate de detinuti pentru asigurarea perimetrului. Daca va duceti acolo - se pot vedea de pe linia de centura - o sa vedeti ca un post este asigurat de un salariat in uniforma cu armament si celalalt post – sunt alternative – de un detinut cu o salopeta, fara nici un fel de armament. “, a afirmat Teoroc.

Contactat de HotNews, purtatorul de cuvant al penitenciarului Jilava, Cristian Micu, a confirmat faptul ca se lucreaza cu detinuti pentru asigurarea pazei perimetrului penitenciarului, precizand ca daca ar avea personal suficient ar renunta la aceasta masura. Potrivit acestuia, la Penitenciarul Jilava sunt folositi detinuti pentru asigurarea a patru posturi de paza. Cristian Micu sustine ca aceasta practica este conforma cu prevederile legale. El a adaugat ca sunt folositi detinutii care mai au putin timp pana cand vor fi eliberati si isi executa pedeapsa in regim deschis.

"Da, e adevarat. Este o problema in tot sistemul penitenciar. Potrivit legii putem folosi detinuti la paza locului de detinere. Sunt folositi detinuti din regimul deschis. Practic, este vorba despre cei care sunt foarte aproape de eliberarea conditionata. Este si o masura de incredere acordata de administratia penitenciarului detinutilor, pentru ca mai au putin pana la punerea efectiva in libertate. Insa masura ascunde lipsa acuta de personal a sistemului penitenciar. Daca am avea personal suficient, exact cum spune legea, am renunta la paza cu detinuti si am folosi personal. “, a declarat Cristian Micu, pentru HotNews.ro.

Angajatii din penitenciare sunt nemutumiti pentru ca ar fi singura categorie de angajati din cadrul structurii de aparare care nu beneficiaza de o prevedere a controversatei Ordonante 20/2016 prin care sunt acordate sume compensatorii de bani pentru unele drepturi neacordate in trecut. Mai exact, in cazul acestora ar fi vorba despre plata unor sume compensatorii reprezentand “salariul de merit in plata in anul 2009”, potrivit unui comunicat de presa semnat deSindicatul National al Lucratorilor de Penitenciare (SNLP) si al FederatieiSindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor. Acelasi document arata ca procentul de sindicalizare in sistemul penitenciar este de 90%.

“Suntem oarecum resemnati de perspectivele bugetare ale Romaniei, insa ordonanta 20/2016, care a fost deja modificata de alta ordonanta, a stabilit anumite corectii pentru structura de aparare. Ordonanta ne mentioneaza expres si vizeaza alinierea tuturor salariatilor care nu au inclus in salariul lor de baza un anumit drept. Teoretic, din data de 10 septembrie , aceea ordonanta a inceput sa produca efecte si toata suflarea din structura de aparare beneficiaza de prevederea aia. Desi ordonanta ne include in mod expres, Raluca Pruna (n.red – ministrul justitiei) si Dragos Pislaru (n.red – ministrul muncii), cei doi ministri cu care am tot vorbit si negociat in perioada asta, sustin ca teoretic nu ar trebui sa ni se aplice, pentru ca noi stam mai bine din punct de vedere salarial fata de ceilalti din structura de aparare. Aceasta afirmatie ne-a bulversat. Am demontat-o argument cu argument, am explicat juridic care este tot cadrul si cum trebuie el aplicat. Au fost de acord cu argumentele noastre, nu avem nici un fel de raspuns scris care sa infirme ce spunem noi si totusi la salariul din 10 septembrie nu au fost platiti banii. Singurul raspuns scris pe care il avem de la directorul general (n.red – al Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP) spune ca nu va solicita deschidere de credite bugetare daca nu are verde de la minister. Si atunci, normal ca suntem nevoiti sa reactionam. “, a mai declarat Stefan Teoroc.

Sindicalistii se plang de numarul mare de ore suplimentare efectuate si spun ca vor mai accepta limita anual de 180 de ore de munca stabilita cu ANP.

“Sindicatele conform legii cadru de salarizare si a unei negocieri cu ANP au dreptul ca la depasirea numarului de 180 de ore suplimentare prestate anual de un om sa refuze sa presteze in continuare munca suplimentara. Peste 180 de ore este necesar acordul sindicatelor. Noi am spus ca nu mai suntem de acord sa mai depaseasca. Deja planul acesta pune in mare dificultate Administratia pentru ca la momentul acesta numarul de ore suplimentare este foarte mare, conform unor calcule pe care le-am facut. Sunt multi care au trecut de 180 de ore, au trecut si de plafonul maximal pe care legea il impune. Legea spune ca mai mult de 360 de ore suplimentare anual nu ai voie sa lucrezi indiferent de cine da sau nu da acordul. Noi la sfarsitul lunii iulie aveam deja oameni care au prestat 800 de ore de munca in plus sau mai mult. “, a precizat Teoroc.