Presedinte Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Simion Hancescu, critica propunerea co-presedintei Partidului National Liberal Alina Gorghiu, de a mari numarul de ore pe norma didactica, pe care o prezinta drept cea mai mica din Uniunea Europeana, astfel incat sa creasca salariile profesorilor. Hancescu atrage atentia liderei PNL ca face o confuzie grava intre norma didactica si norma didactica de predare, si avertizeaza ca "o marire a normei didactice de predare numai cu doua ore pe saptamana inseamna 22.000 de someri provenind din invatamant".

Simion HancescuFoto: Agerpres

Copresedintele PNL Alina Gorghiu a prezentat, marti, dupa sedinta Biroului Politic National, principalele elemente ale programului de guvernare al partidului. La capitolul invatamant, Gorghiu a precizat ca PNL sustine ideea de marire a numarului de ore pe norma didactica astfel incat sa creasca si salariile dascalilor.

"Este surprinzator faptul ca Partidul National Liberal nu este documentat in ceea ce priveste notiunea de "norma didactica". Este o diferenta mare intre norma didactica si norma didactica de predare. Aici se face o confuzie grava", sustine presedintele FSLI.

Simion Hancescu arata ca,iLegea Educatiei Nationale 1 /2011 stabileste norma didactica de predare ca fiind cuprinsa intre 18 si 24 de ore pe saptamana, cea didactica fiind de 40 de ore.

"Trebuie precizat ca in tarile membre ale Uniunii Europene, norma didactica de predare este aproape similara cu cea din Romania. Este adevarat ca sunt tari unde dascalii stau la scoala chiar 40 de ore pe saptamana, pentru ca acele tari au fost capabile sa implementeze programul <>, dar trebuie spus ca in aceste tari salariile pe care le primesc dascalii sunt mai mult decat decente", spune Hancescu.

Presedintele FSLI ii avertizeaza pe liberali ca "o marire a normei didactice de predare numai cu doua ore pe saptamana inseamna 22000 de someri provenind din invatamant! Asta vrea Partidul National Liberal?!"

"Salariatii din invatamant asteapta ca partidele parlamentare sa faca front comun pentru rezolvarea multiplelor probleme cu care se confrunta invatamantul romanesc", spune Hancescu, adaugand ca propuneri precum cea facuta de liberali nu pot contribui la "reformarea invatamantului romanesc".

Presedintele FSLI subliniaza ca "invatamantul romanesc are nevoie de stabilitate, nu de perturbari din partea politicienilor!"