UPDATE Transportatorii au fost la guvern pentru negocieri/ Dacian Ciolos: Propunem prin OUG inghetarea preturilor primelor de asigurari obligatorii pe o perioada de sase luni
UPDATE Premierul Dacian Ciolos a anuntat miercuri, la inceputul sedintei de Guvern, ca va fi discutat un proiect de Ordonanta de Urgenta care prevede inghetarea preturilor la primele de asigurari obligatorii pe o perioada de sase luni. Premierul Dacian Ciolos a anuntat miercuri, la inceputul sedintei de Guvern, ca va fi discutat un proiect de Ordonanta de Urgenta care prevede inghetarea preturilor la primele de asigurari obligatorii pe o perioada de sase luni. "La propunerea transportatorilor si dupa consultari cu Consiliul Concurentei, vom veni in acest proiect de ordonanta si cu propunerea de a ingheta preturile primelor de asigurari obligatorii pentru o perioada de 6 luni".
Premierul a mai spus ca in termen de 30 de zile, ASF va trebui sa vina cu un calcul al costului mediu pentru diferitele categorii de asigurari. Acesta va fi pretul de referinta pentru asigurari pe urmatoarele sase luni. Preturile vor fi inghetate in baza acestui nivel de referinta pe care il vor plati asiguratorii. "In aceste sase luni sa avem tot acest sistem de urmarire a preturilor pus la punct, cu aceste calcule ale pretului de referinta, care sa fie facute publice si care sa constituie, intr-adevar, o referinta pentru cei care fac asigurari, dar si pentru clienti", a mai spus Ciolos.
Ciolos spera ca in urma aprobarii proiectului, vor fi evitate protestele din partea transportatorilor.
Daca presedintele COTAR, Vasile Steanescu a lasat de inteles ca protestul masiv anuntat de transportatori maine nu va mai avea loc, liderul FORT, Augustin Hagiu a spus ca "o sa vedem".
"Nu oprim protestele in momentul de fata", a spus Hagiu, precizand ca se va consulta cu membrii Federatiei sale, dar si ca discutiile si masurile convenite pana acum sunt un pas inainte.
Atat Stefanescu, cat si Hagiu au spus ca cer in continuare demisia presedintelui ASF, Misu Negritoiu, din cauza caruia s-ar fi ajuns in aceasta situatie.
Presedintele COTAR a precizat ca s-a ajuns la un consens cu Chiritoiu, si ca ar fi posibila interventia pe piata RCA: "Uitati ca se poate".
"ASF trebuie sa vina cu un tarif maximal", a adaugat el.
Pe de alta parte, Hagiu a spus ca tariful ce va fi stabilit de AFS va trebui sa fie valabil mai mult de jumatate de an: "Sa construiasca un tarif de referinta corect, care sa nu ramana in vigoare doar sase luni de zile".
Legea RCA, adoptata marti in plenul Senatului cu 74 de voturi "pentru", cinci "impotriva" si opt abtineri, prevede ca ASF stabileste un tarif de referinta, iar contractul se va stabili pe baza acestui tarif, care trebuie respectat de toate firmele de asigurare.
Patronatele din transport au spus marti ca se asteapta ca Guvernul sa aprobe miercuri prin Ordonanta de Urgenta, dupa ce va fi consultat si Consiliul Concurentei, introducerea unui tarif de referinta la toate preturile RCA, diferentiat pe toate tipurile de vehicule, tarif care ar trebui transmis trimestrial catre ASF.
Peste acest pret de referinta, ar urma sa se aplice sistemul bonus-malus, spun transportatorii, care spera ca astfel nu se va mai ajunge la explozia preturilor.
Chiar si daca va fi aprobat acest tarif de baza, dat fiind faptul ca masura nu se va resimti prea curand, transportatorii spun ca protestul ar putea avea loc in continuare fiind asteptate 5.000 de vehicule joi in fata Guvernului si circa 100.000 de masini in toata tara.
Citeste pe TelekomSport.ro
EXCLUSIV | Lovitură de teatru. Liviu Dragnea a fost sfidat de omul de la care se aştepta mai puţin


Dar mai e un aspect: cand a venit criza si s-au prabusit vanzarile de autovehicule noi, majoritatea dealer-ilor au crescut brusc tarifele service-urilor. Au facut asta ca sa compenseze diminuarea veniturilor din vanzari. Prin urmare sumele platite ca daune pentru accidente au crescut si ele brusc. Nimeni nu discuta despre aspectul acesta si mi se pare ciudat ca e ignorat. In locul celor de la Consiliul Concurentei mi-as arunca un ochi in curtea service-urilor.
Pana la urma, este modelul prin care Romania este sifonata de valoare adaugata. Preturile de vanzare la produse sunt aliniate celor din vest dar nu si salariile. Se ajunge astfel la o impartire a PIB-ului intre munca si capital de 30%/70%. Iar apoi capitalul mai este inregistrat si in Antilele Olandeze si nici macar impozitul amarat de 16% nu ajunge la buget. Avem apoi (pe langa PIB-ul/locuitor) un grad teribil de redus de colectare la buget ca % din PIB (28%) ceea ce este sursa tuturor relelor. Salariile din sistemul public, lipsa dotarilor, deprofesionalizarea, managementul slab, plecarea medicilor in strainatate si, da, desigur, ca sa fie fericit si nataraul mediu din Romania ... coruptia.
cum or sa fie asiguratorii obligati sa nu mareasca RCAu?!
ca o paranteza la benzina avem unul din cele mai mari preturi din europa...
la telefonie fixa am avut cele mai mari tarife din europa pana sa apara concurenta adevarata...
aici e cam la fel... concurenta nu exista cu adevarat si se umfla preturile artificial!
Idem dupa disparitia ASTRA si Carpatica. Ce credeati ca se intampla?
Numai un tampit ca Misu Negritoiu le-a bagat in faliment, si nu a luat nici o masura ca piata sa nu o ia razna.
Daca ASF-ul macar e transparent sa publice nr daune, valorii medii reparatii, macar ai sti din ce e compus pretul.
Oricum, de aici in colo, asiguratori romani KAPUT. Asteptativa la preturi astronomice. Oricum gradul de conformare e in scadere. La mine e plin cartierul de nagati care n-au vazut in viata lor RCA.
Transportatorii grevisti/scandalagii sa se inscrie pe o lista, sa-si noteze toate accidentele din ultimele 6 luni si, in urmatoarele 6 luni, sa nu produca mai multe accidente.