Procurorii DIICOT au retinut o alta persoana in dosarul privind incercari de intimidare la adresa Laurei Codruta Kovesi, procurorul sef al DNA, alti doi barbati, cetateni israelieni, fiind cercetati in arest la domiciliu, au declarat surse oficiale pentru Mediafax.

Laura Codruta KovesiFoto: Agerpres/AP

O persoana a fost retinuta de procurorii DIICOT in dosarul privind tentativa de spionaj la adresa procurorului-sef al DNA, urmand ca aceasta sa fie prezentata instantei cu propunerea de arestare preventiva.

Potrivit Digi 24, azi-noapte au avut loc noi perchezitii si audieri in dosarul israelienilor. Numele persoanei retinute nu se cunoaste inca.

In acelasi dosar sunt cercetati in arest la domiciliu alti doi barbati, cetateni israelieni. Doi angajati ai firmei Black Cube, Weiner Ron si Geclowicz David, acuzati ca au incercat sa o intimideze pe Codruta Kovesi, procurorul sef al DNA, au fost arestati preventiv timp de cateva luni pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice, alterarea integritatii datelor si operatiuni ilegale cu dispozitive si programe informatice.

Surse judiciare citate de Agerpres au declarat pe 22 august ca doi procurori DIICOT au fost in Israelpentru a discuta cu reprezentatni ai firmei Black Cube.

In acest dosar, Tribunalul Bucuresti a admis, pe 8 august, cererea DIICOT de emitere a unui mandat de arestare preventiva in lipsa pe numele lui Yossi Barkshtein, al treilea israelian de la firma Black Cube implicat.

Yossi Barkshtein a reusit sa paraseasca teritoriul Romaniei imediat dupa ce procurorii DIICOT i-au retinut pe ceilalti doi angajati de la Black Cube - Ron Weiner si David Geclowicz. In prezent, Ron Weiner si David Geclowicz sunt cercetati in arest la domiciliu.

Potrivit DIICOT, Ron Weiner este acuzat de savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice, alterarea integritatii datelor informatice, in forma continuata, operatiuni ilegale cu dispozitive si programe informatice.

Geclowicz David este acuzat de constituire a unui grup infractional organizat, complicitate la acces ilegal la un sistem informatic, complicitate la transfer neautorizat de date informatice, complicitate la alterarea integritatii datelor informatice si complicitate la operatiuni ilegale cu dispozitive si programe informatice.

"In cauza, exista suspiciunea rezonabila ca, pe parcursul lunii martie 2016, doua persoane care ocupau pozitii de conducere in cadrul unei firme israeliene, cu puncte de lucru atat in Tel Aviv (Israel), cat si in Londra (UK), impreuna cu mai multi angajati ai firmei, printre care si cei doi inculpati, Weiner Ron si Geclowicz David, au initiat si constituit un grup infractional organizat in scopul comiterii mai multor infractiuni, respectiv infractiuni de hartuire si infractiuni informatice, constand in fapt in efectuarea de multiple apeluri telefonice cu caracter amenintator si hartuitor, producatoare de temeri, precum si atacuri de tip phishing, in vederea sustragerii credentialelor de acces si ulterior compromiterii de conturi de posta electronica, activitati urmate de violarea secretului corespondentei, copierea si transferul fara drept a continutului acestora", arata DIICOT.