Valentin Jucan a confirmat pentru Mediafax ca ia in considerare varianta de a candida la alegerile parlamentare care se vor desfasura pe 11 decembrie, iar Lorand Turos a declarat ca va candida din partea UDMR, daca partidul il valideaza ca si candidat.

Ambii membri ai Consiliului National al Audiovizualuli (CNA) au subliniat faptul ca vor demisiona din Consiliu inainte de a-si depune candidaturile, astfel incat sa nu se afle in situatia de incompatibilitate (descrisa de art. 12 din Legeea Audiovizualului).

Valentin Jucan a declarat ca a primit oferte din partea a doua partide si ca ia in considerare aceasta varianta, argumentand ca reformarea CNA se poate face mai bine din Parlament: "Este mai bine ca proiectele sa fie propuse si discutate din Parlament, nu lansate in spatiu public. Este mult mai aplicat sa actionezi din Parlament".

Lorand Turos a spus ca pe data de 22 septembrie forul din cadrul UDMR Satu Mare va decide validarea candidatilor.

"In cazul in care rezultatul va fi unul pozitiv, voi candida (intr-o lista judeteana din Satu Mare, orasul natal - n.red). Bineinteles, inaintea depunerii oficiale a candidaturii, imi voi da demisia din CNA", a declarat acesta pentru MEDIAFAX, precizand ca in prezent nu este membru UDMR. "Si nici nu voi fi, atat timp cat timp sunt membru in CNA. Ma voi inscrie intr-o formatie politica doar dupa depunerea mandatului de la CNA", a subliniat Turos.

"Daca voi candida, inainte de orice, va trebui sa stabilesc un calendar", a declarat Valentin Jucan, explicand: "in sensul ca trebuie sa anunt supleantul, sa fie pregatit".

"Va trebui sa primesc derogare de la partid pentru vechime, nefiind membru de partid - statutul partidului te obliga sa fii membru si tocmai de aceea trebuie sa existe aceasta derogare. Toate partidele au o vechime minima impusa pentru candidaturile la Camera Deputatilor si Senat. Evident ca in momentul in care legea nu te lasa, primesti derogare, asa cum este cazul. Dupa ce voi primi acea derogare voi demisiona, tocmai pentru a nu fi nici macar o zi in incompatibilitate, si imi voi depune candidatura", a mai precizat Jucan.

Valentin-Alexandru Jucan a fost numit membru titular in CNA in februarie 2012, fiind propus pentru aceasta functie de grupul parlamentar PDL din Senat, iar mandatul sau va expira in 2018.

Valentin Jucan este absolvent al Academiei de Muzica "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca, specializarea violoncel (septembrie 2000 - iulie 2004), al Universitatii "Babes-Bolyai", Facultatea de Drept, Cluj-Napoca - profil drept comunitar (septembrie 2002 - iulie 2005), si al Colegiului National de Aparare, Universitatea Nationala de Aparare "Carol I" (promotia 2007 - 2008).

Inainte de a-si incepe activitatea in CNA, Valentin Jucan a fost consilier la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (ianuarie 2011 - februarie 2012). Anterior, el a lucrat la Ministerul Mediului si Padurilor si la Ministerul Culturii si Cultelor.

Lorand Turos a fost numit ca membru al CNA, initial, in februarie 2012, in locul lui Attila Szasz, care si-a dat demisia din Consiliu. Pe 30 octombrie, Turos a fost propus pentru un nou mandat de titular in Consiliu de catre UDMR. Inainte de a lucra in CNA, Lorand Turos a lucrat in presa scrisa si audiovizuala maghiara si la Societatea Nationala de Radiocomunicatii.

Mandatul unui membru titular al CNA are o durata de sase ani.

Potrivit Legii Audiovizualului(http://www.cna.ro/IMG/pdf/LEGEA_504_CU_ULTIMELE_MODIFICARI.pdf)Consiliul National al Audiovizualului este unica autoritate de reglementare in domeniul programelor audiovizuale, o institutie publica autonoma aflata sub control parlamentar. Consiliul se intruneste, in mod curent, de doua ori pe saptamana, in sedinte publice si este mandatat sa monitorizeze radiodifuzorii si sa aplice sanctiuni in cazul in care constata incalcari ale reglementarilor in vigoare. Totodata, CNA elibereaza licente audiovizuale.

Membrii Consiliului sunt garanti ai interesului public si nu reprezinta autoritatea care i-a propus. Durata mandatului membrilor Consiliului este de 6 ani, iar numirea acestora se face esalonat, in functie de expirarea mandatului. In cazul in care un loc in Consiliu devine vacant inaintea expirarii mandatului, acesta va fi ocupat de supleant pana la expirarea mandatului initial de 6 ani.

Membrii Consiliului au functie de demnitate publica asimilata functiei de secretar de stat, conform articolului 12 din Legea audiovizualului.