Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a anuntat marti ca procedura de atribuire a contractului privind vaccinul hexavalent, pentru imunizarea bebelusilor, a fost finalizata luni. Potrivit unor oficiali din Ministerul Sanatatii, citati de Mediafax, 255.000 de doze urmeaza sa ajunga la pacienti in cel mult 20 de zile.

"Ieri s-a finalizat licitatia pentru vaccinul hexavalent. Probleme au fost cu furnizorul care avea probleme financiare. Vom promova legea vaccinului, asa vom asigura stocuri de rezerva. Lipsa de incredere si dezamagirile au dus la nevoia de a face reguli si mai stricte. Regulile nu pot inlocui insa bunavointa si competenta", a declarat ministrul Vlad Voiculescu, la o conferinta pe teme de sanatate organizata de Ziarul Financiar.

Ministerul a decis, prin procedura de urgenta, atribuirea catre Unifarm a contractului, dupa ce a reziliat contractul-cadru cu Polisano, la finalul lunii august.

Oficiali din cadrul ministerului Sanatatii au declarat ca este vorba despre 255.000 de doze de vaccin, iar in caietul de sarcini este prevazut faptul ca acestea trebuie sa ajunga la pacienti in cel mult 20 de zile.

Ministerul Sanatatii a notificat, la finalul lunii august, compania Polisano ca va rezilia contractul pentru vaccinul hexavalent cu care sunt imunizati bebelusii, dupa ce Polisano a transmis o notificare prin care informa ca nu va mai putea livra dozele de vaccin. Iar aceasta nu era prima situatie in care compania nu isi respecta obligatiile, numai anul acesta inregistrandu-se mai multe situatii in care sute de bebelusi au fost vaccinati cu intarziere din cauza lipsei vaccinului.

Vaccinul hexavalent se administreaza nou-nascutilor si combina, intr-o singura doza, cele trei vaccinuri care se fac bebelusilor la varsta de doua luni, patru luni, sase luni si un an. Vaccinul este administrat impotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, haemophilus, hepatitei B si poliomielitei si face parte din schema obligatorie de imunizare a copiilor.