Majoritatea instantelor din tara au decis sa amane organizarea unor forme de protest, anunta marti Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania, potrivit Agerpres. Una dintre nemultumirile instantelor este faptul ca Guvernul nu i-a inclus pe magistrati in ordonanta de urgenta care prevede cresteri salariale pentru anumite categorii de bugetari.

"Instantele din tara au inceput sa voteze in adunarile generale, incepand cu data de 5 septembrie, 'Memorandumul privind justitia', in care expun problemele din sistemul judiciar si solicita implementarea unui set de masuri care sa conduca la o 'justitie eficienta, moderna si de calitate". Memorandumul a fost adoptat pana pe data de 13 septembrie de aproape 60 de instante si peste 20 de parchete. In cadrul acestor adunari generale, unele instante au decis sa adopte si alte forme de protest, cum ar fi amanarea cauzelor care nu sunt urgente sau protest cu banderole, insa majoritatea au decis prorogarea adoptarii unor forme similare de protest in functie de raspunsul oferit de celelalte puteri, in special de Guvern, la solicitarile magistratilor'', arata UNJR, intr-un comunicat.

UNJR mai anunta ca o parte dintre instante au votat expres pentru demisia ministrului Justitiei, Raluca Pruna.

Luni, la mai multe instante din tara, printre care cele din judetele Dolj, Valcea, Neamt si Mures, s-au anuntat proteste, cerandu-se demisia ministrului Justitiei si solicitandu-se Guvernului sa se puna in executare hotararile judecatoresti privind salarizarea.

Potrivit informatiilor transmise de Parchetul General catre Ministerul Justitiei, la nivelul parchetelor niciun magistrat nu se afla in greva: "Prezenta este cea mai ampla miscare de dupa 2009, iar magistratii - judecatori si procurori - prin adunari generale evidentiaza problemele din sistemul judiciar si ofera solutii pentru a avea o justitie eficienta, moderna si de calitate. Memorandumul prezent, initiat de asociatiile profesionale ale magistratilor, vine atat ca urmare a faptului ca increderea in justitie a scazut cu 13% intr-un an, cat si ca urmare a faptul ca problemele din justitie semnalate in rezolutia adunarilor generale din 2009 nu s-au solutionat, lor adaugandu-li-se alte probleme suplimentare", arata UNJR.

In memorandum se solicita ca celelalte puteri sa asigure o independenta reala a justitiei, lipsita de orice tip de influente, directe sau indirecte, un cadrul legislativ coerent, stabil si accesibil, suport financiar, logistic si uman suficient pentru o justitie eficienta, moderna si de calitate.

Magistratii cer respectarea independentei instantelor, a principiului separarii puterilor in stat, a fortei obligatorii a hotararilor definitive ale instantei, precum si a egalitatii de arme dintre acuzare si aparare.

In plus, magistratii condamna "perpetuarea in spatiul public a unei justitii primordial represive", precum si "nesocotirea importantei dreptului la aparare, inclusiv din perspectiva recunoasterii confidentialitatii client - avocat".

Judecatorii au tras un semnal de alarma si asupra a ceea ce ei considera "mutarea actului de judecata din instante in spatiul public prin expunerea mediatica excesiva a persoanelor arestate preventiv, scurgerile de informatii repetate de la parchete, neurmate de anchete serioase si prin informarea incompleta a publicului in anchetele penale, fiind omise solutiile favorabile persoanelor acuzate".

Pe de alta parte, judecatorii au solicitat "garantarea si respectarea statutului magistratilor, independentei acestora, inclusiv prin remunerarea corespunzatoare si asigurarea unor conditii de munca decente in sistemul judiciar".

"Lipsa acuta de personal", ca urmare a nesuplimentarii schemelor conform memorandumurilor asumate de Guvern din perspectiva implementarii noilor coduri, este o alta problema punctata de magistrati.

UNJR mai spune ca inexistenta unui instrument legal de revocare a membrilor CSM alesi a fost un alt aspect semnalat in memorandum. Un membru CSM este ales pe o durata de 6 ani si in acest moment nu exista un instrument de a fi revocat, acesta nemaiputand da socoteala magistratilor care l-au ales. spun acestia.

Magistratii au punctat si problema lipsei de transparenta si a numirilor politice in functiile de conducere in Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, o solutie fiind introducerea de proceduri transparente si eliminarea factorului politic din numirile in functiile de conducere din Ministerul Public, spun ei.

O alta cerere se refera la clarificarea si transparentizarea relatiei dintre justitie si serviciile de informatii, judecatorii fiind de parere ca "relatia dintre justitie si orice alta putere sau institutie a statului trebuie sa fie stabilita prin legi ori protocoale care sunt publice, motiv pentru care CSAT trebuie sa desecretizeze si sa publice toate hotararile acestei institutii care au efect asupra activitatii procurorilor sau judecatorilor".

"Nerezolvarea situatiei fostului serviciu secret SIPA, care a urmarit si santajat magistrati, precum si nepublicarea procedurii efective urmare de CSAT, cand s-a verificat situatia ofiterilor acoperiti in randul magistratilor, au fost alte doua probleme punctate in memorandum. Magistratii au cerut publicarea de catre CSAT a procedurii urmate in vederea verificarii concrete in ce priveste existenta unor persoane infiltrate in sistemul judiciar, angajati/colaboratori/informatori ai serviciilor de informatii", mai declara UNJR.