Presedintele Klaus Iohannis a declarat marti, intr-o conferinta comuna de presa cu omologul sau francez Francois Hollande, ca Romania "sprijina initiativa franco-germana in domeniul apararii", dar nu doreste dezvoltarea unei initiative care sa inlocuiasca in timp NATO.

"Romania sprijina initiativa franco-germana in domeniul apararii", a spus Klaus Iohannis, raspunzand unei intrebari din partea ziaristilor. El a invocat ca argumente in favoarea unei cooperari militare intarite la nivel european necesitatea revigorarii industriei de aparare si intarirea capacitatii Europei de a se apara.

"Romania e constienta de aceste lucruri si este pregatita sa participe", dar "nu dorim sa dezvoltam o initiativa care inlocuieste formatul NATO, ci una care completeaza formatul NATO", a avertizat el.

Un alt ziarist i-a intrebat pe cei doi presedinti ce garantii exista pentru evitarea pericolului ca o armata europeana sa slabeasca NATO.

Francois Hollande a precizat ca majoritatea tarilor europene fac parte din NATO.

Insa, in cadrul NATO, "Europa trebuie sa se organizeze, nu se poate baza pe capacitatile unei puteri exterioare" si "trebuie sa aiba capacitate de aparare", o industrie dezvoltata si "mijloacele care ii permit sa actioneze".

"In cadrul Aliantei trebuie sa ne asiguram ca Europa e aparata, ca putem raspunde" la eventuale crize si "trebuie sa fim autonomi in alegerile noastre".

"Franta e foarte atasata de NATO, dar si de autonomia sa strategica. Chiar daca tarile europene sunt membre NATO, UE nu poate depinde de o putere externa in materie de aparare", a mai spus Hollande.

Presedintele francez a mai sustinut ca la summitul NATO de la Varsovia "s-a degajat din discutii aceasta linie strategica".

Klaus Iohannis a afirmat, raspunzand aceleiasi intrebari, ca "prima garantei este ca nu se doreste asa ceva".

"Nu se doreste o concurenta sau inlocuire (cu NATO), ci o sinergie intre initiativele europene si initiativele NATO, in beneficului si unora, si altora", a adaugat Iohannis.

Financial Times scria, saptamana trecuta, ca executivul european vrea sa creeze un comandament unificat pentru operatiunile militare europene precum si investitii comune in tehnologiile militare.

Acest plan va fi prezentat in cadrul eforturilor depuse de Bruxelles pentru intarirea luptei antiteroriste si urmeaza sa fie prezentat saptamana viitoare de presedintele Comisiei, Jean-Claude Juncker.

Discursul despre starea uniunii pe care acesta il va sustine la Bruxelles, miercuri, va face de asemenea apel la standardizarea echipamentelor militare, intr-un moment in care liderii europeni incearca sa creeze o noua coeziune la nivelul batranului continent, dupa votul britanicilor care s-au pronuntat pentru parasirea blocului comunitar.

Marea Britanie a fost un oponent ferm al coordonarii militare la nivelul UE, iar plecarea sa ar deschide usa pentru o cooperare intarita in politicile de aparare.

Surse europene consultate de FT au respins ideea potrivit careia aceste modificari ar viza in final crearea unei Armate europene.

O alta initiativa este folosirea pentru prima oara a gruparilor tactice ale UE, structura creata in urma cu peste zece ani pentru a oferi un raspuns rapid in cazul unei crize dar care nu au fost folosite niciodata.

Planul mai prevede investitii comune astfel incat fortele nationale sa poata dezvolta proiecte comune cu costuri mai mici.

Initiativa este primita cu rezerve de tarile neutre precum Austria si Irlanda.