Membrii Baroului Bucuresti discuta din nou, marti, cererea de excludere a lui Victor Ponta din avocatura depusa de europarlamentarul Monica Macovei. Pe 6 septembrie, Baroul Bucuresti a amanat pentru 13 septembrie decizia in acest caz.

Victor PontaFoto: gov.ro

La sedinta de martea trecuta a Consiliului Baroului Bucuresti a fost prezenta si Monica Macovei: "Eu doresc aplicarea legii, nu am treaba cu personajul Ponta. Victor Ponta a intrat cu scutire de examen in Baroul Bucuresti pentru ca avea titlu de doctor. Titlul de doctor i-a fost retras de ministrul Educatiei, ca atare nu mai poate sa ramana avocat. O solutie juridica, de exemplu, poate fi ca Baroul, in simetria actelor administrative, sa-i retraga scutirea de examen si atunci automat nu mai poate fi avocat decat daca da examen. Sa dea si el examen ca alti avocati", a afirmat atunci europarlamentarul.

In luna august, Macovei a cerut decanului Baroului Bucuresti, printr-o solicitare scrisa, excluderea lui Ponta din avocatura, invocand faptul ca acesta a dobandit calitatea de avocat fara examen, ca titular al diplomei de "doctor in drept", titlu care i-a fost retras.

"Va solicit excluderea imediata din Baroul Bucuresti a domnului Victor Viorel Ponta, intrucat acesta a dobandit calitatea de avocat fara examen, ca titular al diplomei de "doctor in drept". Titlul de doctor i-a fost retras de ministrul Educatiei, pe baza deciziei definitive ca lucrarea a fost plagiata, astfel incat dl Ponta nu mai indeplineste conditiile legale pentru a exercita profesia de avocat", afirma Monica Macovei in solicitarea adresata decanului Baroului Bucuresti.

Europarlamentarul a reamintit ca, in ianuarie 2015, a mai solicitat in scris Baroului Bucuresti excluderea lui Victor Ponta din profesie "dupa ce acesta a notificat, pe 16 decembrie 2014, Rectoratul Universitatii Bucuresti de "renuntarea la titlul de doctor in drept acordat in anul 2003 de catre Universitatea din Bucuresti", insa Baroul Bucuresti nu a luat o decizie in acest sens, anuntand ca asteapta ca UB sa accepte sau nu "renuntarea" la titlul de doctor in drept".

"Acum, pe baza deciziei definitive de retragere a titlului de doctor in drept, prin Ordin al ministrului Educatiei, si a Legii pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, va solicit sa il excludeti imediat pe domnul Victor Viorel Ponta din Baroul Bucuresti pentru a respecta legea", a transmis Macovei.