Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a declarat sambata seara, la Antena 3, ca, in acest moment, Romania are cele mai stricte criterii din Europa privind biocidele, potrivit Agerpres. El a precizat ca statul roman nu va plati analizele biocidelor si a subliniat ca acest lucru va fi facut de cei care pun pe piata acest tip de produse.

Vlad VoiculescuFoto: Privesc.eu

"Ieri sau alaltaieri, a fost publicat in Monitorul Oficial Ordinul 10, care reglementeaza criteriile de punere pe piata a produselor biocide. In momentul acesta avem poate cele mai stricte criterii din Europa. Fiecare produs biocid nou introdus pe piata va trebui analizat la doua laboratoare acreditate. Fiecare produs care exista deja pe piata va trebui analizat la un laborator acreditat in termen de 120 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial al acestui ordin de ministru", a afirmat Vlad Voiculescu.

"Nu vom plati nimic. Cine va face asta sunt distribuitorii acestor biocide. Daca cineva vrea sa vanda in piata din Romania produse biocide atunci trebuie sa respecte aceste reguli", a mai explicat ministrul.

Potrivit acestuia, produsele biocide si calitatea acestora reprezinta o mica parte care contribuie la problema infectiilor nosocomiale: "Problema infectiilor nosocomiale este legata de multe alte lucruri. (...) Principala cauza pentru infectiile nosocomiale este igiena mainilor personalului medical. Nu se spala pe maini. Problematica infectiilor nosocomiale este o hartie de turnesol. Ce s-a intamplat la Colectiv, o hartie de turnesol pentru sistemul nostru sanitar. Practic ne arata ca nu respectam reguli, ca nu ne-am ingrijit de infrastructura sanitara, ne arata cum este cateodata tratat pacientul. Ne arata ca pacientul nu este intotdeauna pus in centru sistemului sanitar", a declarat ministrul Sanatatii.