Anunt surprinzator al lui Klaus Iohannis dupa intalnirea cu Angela Merkel: Am propus crearea unei agentii europene de combatere a terorismului

de Red. Stiri     HotNews.ro
Vineri, 9 septembrie 2016, 16:15 Actualitate | Esenţial


Klaus Iohannis si Angela Merkel
Foto: Presidency.ro
Presedintele Klaus Iohannis a declarat vineri, dupa intalnirea de la Berlin cu cancelarul german Angela Merkel, ca a propus crearea unei agentii europene de combatere a terorismului. "Ar fi o masura foarte concreta, care ar inlocui multiplele entitati care se ocupa acum cu acest lucru si ar putea realmente sa creasca nu doar securitatea propriu-zisa, ci si sentimentul securitatii in interiorul Europei", a spus Iohannis.

Iohannis nu a dat mai multe detalii despre propunerea Romaniei si cum ar trebui sa fie pusa in practica.

Romania a mai inaintat in ultima perioada o propunere legata de terorism: infiintarea unui tribunal international impotriva terorismului. Initiativa, lansata de fostul ministru de Externe Bogdan Aurescu, acum consilier prezidential, este in negociere la nivel international.

"Consider ca a fost o discutie foarte buna", a mai spus Iohannis in declaratia de presa de dupa intalnirea in patru cu cancelarul german si premierii din Belgia si Luxemburg. Intalnirea face parte din consultarile intre liderii europeni pentru definirea unei strategii comune legate de viitorul UE dupa Brexit.

Iohannis a spus ca "o UE puternica si o integrare mai profunda a Romaniei in UE raman obiectiv strategic national pentru Romania", adaugand ca "avem nevoie de o Uniune Europeana mai puternica, mai flexibila".

Presedintele a mai spus ca a pledat pentru "solutii comune la toate problemele actuale - Brexit, migratie, chestiunea suveranitatii", si a avertizat: "Trebuie sa avem grija sa nu apara falii in UE".

Iohannis a adaugat ca UE are nevoie de o crestere a transparentei si legitimitatii institutiilor, dar si de o mai buna comunicare.


Textul integral al declaratiei de presa a lui Klaus Iohannis:

Astăzi am participat, aici, la Berlin, la o reuniune de lucru cu doamna Cancelar al Republicii Federale Germane, Angela Merkel. La întâlnire au participat, de asemenea, Prim-ministrul belgian, domnul Charles Michel, și Prim-ministrul luxemburghez, domnul Xavier Bettel.

Această întâlnire face parte dintr-un mai amplu proces de consultare între liderii europeni, o consultare care, cel puțin în prima fază, vine să pregătească întâlnirea informală de la Bratislava de săptămâna viitoare. În realitate, este o serie de întâlniri foarte bune, care, așa credem noi, vor permite să ajungem chiar la o strategie pentru viitorul Uniunii Europene.

Evident că, pentru întâlnirea de la Bratislava, ne-au preocupat discuțiile în jurul Brexit-ului, în jurul migrației, în jurul securității interne și externe, chestiuni care sunt nu doar în atenția liderilor, ci sunt chestiuni care preocupă pe toată lumea în Uniunea Europeană.

Referitor la Brexit, și în continuare o să mă refer mai mult la ceea ce am spus eu, punctul meu, punctul nostru de vedere, fiindcă a fost o întâlnire informală și nu este cazul să prezint punctele de vedere prezentate de ceilalți. Legat de Brexit, am subliniat că este foarte important să nu se înceapă negocieri înainte de declanșarea articolului 50 și că aceste negocieri trebuie să se poarte de către Uniunea 27 cu Marea Britanie. Evident că Marea Britanie trebuie să rămână un partener important și pentru noi. Pentru mine, ca Președintele României, există acolo chestiuni specifice, care sunt importante și vor fi ca miezul negocierilor noastre - de exemplu, soarta românilor din Marea Britanie.

În ce privește discuția mai largă despre crizele prin care trece Uniunea Europeană, despre viitorul Uniunii Europene, am subliniat că este foarte important ca cei 27 să rămână uniți. Este foarte important să construim în continuare o Uniune puternică. Doar așa vom putea să facem față crizelor actuale și crizelor care, fără îndoială, vor veni încă în viitor. În același fel, am subliniat că Uniunea trebuie să acționeze în așa fel încât să redea încrederea cetățenilor europeni în Uniune și încrederea partenerilor externi în Uniune.

Este, evident, nevoie de o relansare a proiectului european. Avem nevoie de o Uniune mai puternică, mai flexibilă sau, dacă vreți, foarte condensat, o Uniune mai bună. Trebuie să fim ca și Uniune capabili să răspundem solicitărilor de bază.

Pe oricine întrebăm ce așteaptă de la Uniunea Europeană, în fond, o să ne răspundă că așteaptă prosperitate și securitate. Acestea sunt lucrurile pe care trebuie să le livreze Uniunea. Pentru asta, e nevoie de soluții inovatoare, este nevoie de o Uniune puternică și performantă, este nevoie de viziune pentru viitor, în același timp cu rezultate palpabile, soluții practice.

Am pledat pentru soluții comune în toate conjuncturile, începând de la Brexit, la criza migrației, la criza economică, la chestiunea suveranității, toate aceste lucruri trebuie rezolvate împreună. Trebuie să avem grijă să nu apară falii în Uniunea Europeană.

Pentru România, și am subliniat acest lucru, o Uniune puternică și o integrare mai profundă a României în Uniunea Europeană, rămâne obiectiv strategic național. Este foarte important să vedem ce s-a realizat deja în Uniunea Europeană prin Uniunea Europeană. Adevărul este că cetățenilor europeni, cetățenilor din țările care sunt în Uniunea Europeană, nu le-a mers niciodată așa de bine ca acum. Evident, avem probleme, sunt grupuri defavorizate. Sunt și la noi, începe anul școlar, sunt comune unde școlile arată jalnic, sunt nenumărate probleme.

Dar, în ansamblu, Uniunea Europeană a însemnat un progres imens pentru cetățenii Uniunii Europene și aceste lucruri trebuie spuse. Pentru a putea continua, pentru a merge într-o dezvoltare pozitivă este nevoie, printre altele, și de o creștere a transparenței și creșterea legitimității instituțiilor europene.

De foarte multe ori când vorbim cu cetățeni sau cu reprezentanți, de exemplu, ai administrației locale, ni se spune că nu se înțelege ce se întâmplă în instituțiile europene. De multe ori este acuzată birocrația excesivă. Toate aceste lucruri trebuie să le auzim și trebuie să acționăm pentru înlăturarea palierelor administrative, acolo unde acest lucru este posibil.

Pentru asta, sigur că este nevoie și de o mai bună comunicare. Am constatat de multe ori că rezultate sunt, proiecte bune ale Uniunii Europene sunt puse în practică. Proiecte europene sunt puse în practică în România, de exemplu, și se știe prea puțin despre aceste lucruri. În afară de acestea, comunicarea ar îmbunătăți net colaborarea între instituțiile europene și instituțiile naționale. Foarte multe neînţelegeri apar datorită lipsei de comunicare şi din păcate, câteodată, datorită lipsei de transparenţă.

Dacă vorbim despre o temă care este o temă centrală în toate dezbaterile naţionale, europene, şi vorbesc aici despre securitate, trebuie să vedem cele două aspecte – securitatea externă, şi aici vorbim despre întărirea controlului la graniţele exterioare ale Uniunii, şi despre securitatea internă, în special, sigur, prevenirea actelor de terorism, şi din păcate am avut prea multe astfel de acte.

Dacă vorbim despre acestea, deja ajungem într-o zonă unde am putut să constat că există un larg consens şi cu siguranţă, în viitorul apropiat vom avea măsuri foarte concrete care vin să îmbunătăţească situația în acest domeniu.

În cadrul întâlnirilor, am propus ca şi o măsură concretă, deocamdată este o propunere şi vom vedea cum va fi ea transpusă în practică, crearea unei agenţii europene de combaterea terorismului. Ar fi o măsură foarte concretă, care ar înlocui multiplele entități care se ocupă acum cu prevenirea actelor teroriste şi cred că ar putea realmente să crească nu numai securitatea propriu-zisă, ci şi sentimentul securităţii în interiorul Europei.

În ansamblu, consider că a fost o discuţie foarte bună.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8214 vizualizari

 • -21 (37 voturi)    
  ce ma bucur (Vineri, 9 septembrie 2016, 16:20)

  GeorgeT [utilizator]

  Asa da activitate, buna pt un claun ciolanis
  • -2 (4 voturi)    
   Președintele României apără drepturile (Sâmbătă, 10 septembrie 2016, 9:37)

   andreitr [utilizator] i-a raspuns lui GeorgeT

   românilor care trăiesc și muncesc în UK și propune debirocratizarea UE. Klaus Iohannis a dus reprezentarea externă a României la un nivel superior. Bravo președintelui!
 • -16 (42 voturi)    
  bagatul in seama la rumani... (Vineri, 9 septembrie 2016, 16:20)

  demaGOGU [utilizator]

  ...este terorismul principala problema a romanilor?

  nu, subdezvoltarea cronica ar raspunde masele (daca ar fi intrebate )

  cu exceptia eternului sluj in fata stapanului - mai da, stapane! - care este utilitatea acestei "initiative" ?
  • +8 (22 voturi)    
   Tu sigur nu este Român (Vineri, 9 septembrie 2016, 17:33)

   Zimbru [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   In primul rand nu stii sa scrii "român", tu esti platit pe undeva de printr-o stepa asiatica. Problema principala a Rusilor este ca nu vreti instutii Europene puternice, deci reactia imediata la articole ca acesta este sa spuneti ca nu este nevoie de o agentie europeana de combatere a terorismului, ca nu e in interesul lui Putin, care stie ca mai multe atentate inseamna o Europa mai slaba.
  • +1 (7 voturi)    
   poate (Vineri, 9 septembrie 2016, 19:15)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   tu oi fi ruman.
   eu ma stiu roman.
 • +13 (55 voturi)    
  mai (Vineri, 9 septembrie 2016, 16:26)

  baronul stanganbuch [utilizator]

  bine o agentie pentru combaterea merkelismului si junkerismului, in general a lichelismului socialist european. Rezultatele ar fi salutare.
 • +10 (44 voturi)    
  a-ha (Vineri, 9 septembrie 2016, 16:39)

  alexro [utilizator]

  O agentie europeana de combatere a terorismului pe care o s-o conduca ... Germania? No, thank you. Pardon, Nein, danke. Sau mai bine zis, la shukra.
 • +9 (13 voturi)    
  Agentia EUROPEANA de combaterea a CORUPTIEI ! (Vineri, 9 septembrie 2016, 16:55)

  JohnDreptate [anonim]

  Agentia Europeana de combatere a CORUPTIEI ar fii cea mai mare contributie al Romaniei de expert (DNA) in UE !

  DNA la Brüssel -Strasbourg- si Berlin , ce spuneti Dn Presedinte al Romaniei poate da Romania insfarsit un semnal si exemplu positiv pentru toata Europa ?

  Credem ca da .
  • 0 (4 voturi)    
   corect (Vineri, 9 septembrie 2016, 18:50)

   GeorgeT [utilizator] i-a raspuns lui JohnDreptate

   Dar cine , pupatorii de moaste sfinte, romanii, sunt multumiti cu hotii care ii aleg si care ne conduc.

   Ei, pupatorii de moaster sfinte, sunt cauza efectului: coruptie de la a..z
 • +5 (7 voturi)    
  Frectie (Vineri, 9 septembrie 2016, 16:55)

  MPopa [utilizator]

  Agentia aia ar fi buna daca ar primi informatii utile de la statele membre. Dar cum principala problema e cu musulmanii care locuiesc in comunitati segregate in marile orase europene, nu cred ca agentia ar reusi sa reduca semnificativ riscul atentatelor teroriste. Fiecare stat trebuie sa lase ipocrizia la o parte si sa-si faca putina curatenie printre propriii cetateti sau rezidenti sau solicitanti de azil.
 • +16 (22 voturi)    
  Despre saracie nimic (Vineri, 9 septembrie 2016, 16:58)

  Ion Popa [utilizator]

  Pe cand o agentie pentru eradicarea saraciei in Romania?
 • +15 (25 voturi)    
  Anghela (Vineri, 9 septembrie 2016, 17:13)

  Toni_Romania [utilizator]

  Anghela combate terorismul aducand in continuare in GER 8000 mahomedani pe luna.
 • +13 (21 voturi)    
  Inca un pas spre (Vineri, 9 septembrie 2016, 17:13)

  xolv [utilizator]

  EU Homeland Security, noua securitate marxista
 • -10 (24 voturi)    
  E federalizare a UE (Vineri, 9 septembrie 2016, 17:28)

  adoa [utilizator]

  ... ganditi si voi un pic mai larg, peste granitele tarii.
  astea dispar in curand (schengen)
  veti fi precum intr-un cartier al unui mare oras.
  Bravo resedintelui nostru pentru propunerea/sustinerea indrazaneata si pentru capital de imagine european - oricum tot federali vom ajunge.

  Sa vii cu propunerea de a infiinta un FBI european imi pare foarte buna din partea lui Kiki cand toti isi bat capul cum sa defineasca Statele Unite ale Europei. "- Uite, in in zilele astea bomba*, hai sa incepem de aici"

  Tine-o asa Mr K. Iohannis imi place pe extern!

  PS: a scapat de problema interna cand l-a pus pe Ciolos :P
 • +5 (27 voturi)    
  Nimic nu va convine (Vineri, 9 septembrie 2016, 17:48)

  midumi [utilizator]

  .. face omul ceva, e rau.
  Nu face omul nimic, e rau :)

  Nu stiu ce sa mai inteleg....
  • -9 (9 voturi)    
   Dar ce a facut? (Vineri, 9 septembrie 2016, 18:20)

   king david hotel [utilizator] i-a raspuns lui midumi

   Ca de fapt ”a propus” sa se faca!
  • +2 (6 voturi)    
   apropiindu-se (Vineri, 9 septembrie 2016, 19:19)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui midumi

   alegerile, s-au reactivat toti agentii psd si moscoviti. ataca pe toate partile absolut tot ce nu dracnea, tonta putin rusia.
   • -2 (2 voturi)    
    argumentum ad hominem (Vineri, 9 septembrie 2016, 20:36)

    king david hotel [utilizator] i-a raspuns lui nahir

    e folosit cand nu stii ce spui dar ai datoria sa ataci.
  • +1 (5 voturi)    
   N-ai ce intelege, sunt trupele de asalt (Vineri, 9 septembrie 2016, 20:03)

   dbdb [utilizator] i-a raspuns lui midumi

   ale tuturor celor carora nu le convine ce se intampla, ca pierd din influenta si puteri. Trupe contra cost, bineinteles.
 • +4 (4 voturi)    
  Pas cu pas si se dezmorteste omul!Sper sincer (Vineri, 9 septembrie 2016, 19:44)

  Plagarus [utilizator]

  Incep sa cred ca va fi pana la finalul mandatului,o surpriza placuta,tacutul nostru presedinte.
 • -2 (8 voturi)    
  Neamtul (Vineri, 9 septembrie 2016, 20:11)

  MariusMitrache [anonim]

  tot neamt ramane.Sa vi cu astfel de propuneri cand ai un Parteneriat Strategic cu SUA este lovitura sub centura!Inca o data,daca mai conteaza,ne schimbam aliatii ca vestmintele!Oare nu intelege Iho anis ca o alianta cu Germania inseamna o slabire a garantiilor de securitate pe care le avem acum?
 • +1 (7 voturi)    
  ce e surprinzator in asta? (Vineri, 9 septembrie 2016, 20:13)

  de-departe-vin [utilizator]

  eu nu inteleg dupa ce reguli ale jurnalisticii dau cei de la digi24 titlurile stirilor, dar e clar ca unii dintre ei se refera la niste lucruri numai de ei stiute. ce-o fi surprinzator in declaratia presedintelui Iohannis? ca a facut o declaratie? sau ca a facut o propunere? sau ce altceva? ca doar nu e nici prima declaratie si nici prima propunere de cand e presedinte. zau asa, reconectati-va la limba romana.
 • +5 (5 voturi)    
  Super! (Vineri, 9 septembrie 2016, 21:35)

  Lucian_Mares [utilizator]

  Si agentia asta noua si scumpa ne va spune la fix care musulman s-a radicalizat peste noapte si umbla cu dinamita la brau si pe care l-a apucat strechea si incepe sa taie oameni in tren, pe strada si pe unde-i mai spune Allah. Nu?
  Propunerea e interesanta dar nu foarte folositoare, mai ales ca teroristii, musulmani fiind, nu au voie sa stea in puscarii sau, Doamne fereste, sa fie trimisi de unde au venit.
 • +7 (7 voturi)    
  Dar Europol ce are? A auzit Kiwi de el? (Vineri, 9 septembrie 2016, 21:51)

  Petran [utilizator]

  Se ocupa chiar de terorism. Daca nu stie, sa-si schimbe consilierii. Scrie si in cartile politise de el. Nu tre sa ai tresa pe umar: Europol is the European Union’s law enforcement agency whose main goal is to help achieve a safer Europe for the benefit of all EU citizens. We do this by assisting the European Union’s Member States in their fight against serious international crime and terrorism.

  Large–scale criminal and terrorist networks pose a significant threat to the internal security of the EU and to the safety and livelihood of its people. The biggest security threats come from terrorism, international drug trafficking and money laundering, organised fraud, counterfeiting of the euro currency, and people smuggling. But new dangers are also accumulating, in the form of cybercrime, trafficking in human beings, and other modern-day threats.
 • 0 (0 voturi)    
  - (Sâmbătă, 10 septembrie 2016, 15:51)

  seoirse [utilizator]

  pai romanii (politicienii romani) numai la asta sunt buni -infiintat de institutii care sa plimbe hartii si sa mai angajeze niste sugative de bani plus legi peste legi de acelasi fel care reglementeaza acelasi lucru dar nu se aplica (adica se aplica doar celui cinstit pe care il strang de gat lent)- ma mir ca nu a propus si o lege europeana impotriva terorismului ca o subliniere a atitudinii "hai sa ne facem ca actionam-lucram si luam masuri - desi ne doare undeva ca noi stam in lux paziti si nu ne taie vreun "tulburat" din acela capul pe strada". Scarba, greata etc you get my point.
 • 0 (0 voturi)    
  ... (Duminică, 11 septembrie 2016, 10:18)

  vitan.sandu [utilizator]

  Ce ma distreaza postacii care vor sa il pupe cu orice pret si oriunde pe presedinte laudandu-i propunerea de infintare a unei agentii care exista deja!!!
 • 0 (0 voturi)    
  Pentru Istorie, pentru Patrie... (Duminică, 11 septembrie 2016, 15:19)

  krampus [utilizator]

  Vorbele maretului Presedinte ar trebui sculptate in piatra la intrarea la Cotroceni. La ritmul in care le scoate un cioplitor cu o jumatate de norma ar fi de ajuns.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by