Medicul care s-a electrocutat la Spitalul Coltea din Capitala nu a fost instruit pentru utilizarea echipamentului, potrivit concluziilor anchetei desfasurate de Agentia Nationala a Medicamentului, Marian Stamate declarand ca raportul i se pare "halucinant", potrivit Mediafax.

Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) noteaza, in concluziile anchetei desfasurate la unitatea sanitara din Capitala, ca echipamentul era functional, dar ca medicul care l-a folosit nu ar fi fost instruit.

"Cordonul de legatura dintre portelectrod si echipamentul de electrochirurgie cu curenti de inalta frecventa era sectionat la imbinarea cu portelectrodul, fara insa a se constata topirea izolatiei cablului si nici a se simti miros de arsura electrica. De mentionat este faptul ca accesoriile implicate in incident au fost accesorii reutilizabile, apartinand spitalului. Nu s-a facut dovada respectarii cerintei privind nominalizarea unei persoane cu responsabilitati in ceea ce priveste respectarea instructiunilor de utilizare si respectiv, de verificare vizuala a integritatii echipamentelor si de efectuare a testelor necesare inainte de utilizarea acestora. Nu s-a facut dovada instruirii medicului care a utilizat echipamentul Electrocauter GN300 si a reclamat incidentul", se arata in comunicatul de presa al Agentiei Nationale a Medicamentului.

Medicul Marian Stamate a afirmat ca nici macar nu a fost audiat, ca sa-si spuna punctul de vedere.

"E halucinant, e mascarea oricarei realitati faptice. In momentul in care nu a fost gasita vinovata institutia si nici serviciul tehnic, adica a fost gasit vinovat tot medicul, ce credeti ca se va intampla? Conducerea ramane pe loc cu aceeasi competenta si cu aceeasi bunavointa fata de pacienti si de personalul medical. Probabil ca sunt in stare sa instituie o comisie de disciplina impotriva personalului medical pentru ca au electrocutat pacientul. In tot cazul, comisia interna de ancheta a spitalului si-a incheiat cercetarile si a emis concluzia fara sa fiu audiat eu sau ceilalti medici care au fost acolo. In rest, lucrurile raman ca pana acum, nu o sa se schimbe nimic", a declarat medicul Marian Stamate.

Conducerea Spitalului Coltea din Capitala a demarat, la sfarsitul lunii iulie, o ancheta interna dupa ce un medic, un rezident si un pacient au fost electrocutati in sala de operatii.