Cea mai mare indemnizatie pentru cresterea si ingrijirea copilului din tara, detinuta de un tata din Sibiu a fost suspendata in urma unui control efectuat la nivelul Agentiei Judetene de Plati si Inspectie Sociala Sibiu (AJPIS) si confirmat apoi la ministerul Muncii, anunta ziarul local Turnul Sfatului.

Contactata de HotNews.ro, Liliana Neacsu, reprezentant al Agentiei Nationale de Plati si Inspectii Sociale (ANPIS), a spus ca nu a fost suspendata plata catre persoana din Sibiu, ci a fost solicitata verificarea veniturilor acesteia de catre ANAF.

Liliana Neacsu spune ca persoana din Sibiu nu cerut recalcularea indemnizatiei, iar conform decumentelor depuse la dosar, suma s-ar ridica la circa 35.000 de euro. Pana acum nu a primit indemnizatia recalculata, insa avand in vedere suma foarte mare, ANPIS a cerut ANAF sa verifice daca veniturile sunt reale. In cazul in care se constata ca veniturile sunt reale, sibianul isi va primi indemnizatia conform dosarului si isi va recupera si sumele restante, avand in vedere ca pana acum nu a fost efectuata nicio plata. "Asteptam raspunsul celor de la ANAF", a spus Liliana Neacsu.

Sibianul care primea lunar 35.000 de euro indemnizatie pentru cresterea copilului era un om de afaceri si a avut, din activitati independente, un venit mediu net de 187.158 de lei pe luna, potrivit sursei citate.

Anuntul vine dupa ce, in urma cu o zi, Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale preciza ca, dupa "numai o luna" de la majorarea indemnizatiei de crestere a copilului, votata de Parlament in prima parte a anului, "se inregistreaza deja un dezechilibru in distribuirea echitabila a resurselor bugetare alocate pentru plata ICC, iar aceasta situatie trebuie dezbatuta public in urmatoarea perioada".

Potrivit Ministerului Muncii, media cuantumului indemnizatiei, la nivel national, a fost de 1.404 lei. "Cea mai mica valoare medie s-a inregistrat la Suceava - 1.182 lei, iar cea mai mare in Bucuresti, in sectorul 1, unde cuantumul a fost de 2.445 lei", arata Ministerul Muncii. Potrivit ministerului, "un procent de numai 0,17% din totalul celor 142.990 beneficiari de ICC, adica 242 persoane, consuma o treime din bugetul alocat, existand chiar cuantumuri care ajung la echivalentul in lei a 35.000 euro".

Ministerul Muncii despre indemnizatia de crestere a copilului:

  • 129.226 femei si 13.764 barbati au depus, dupa 1 iulie, dosare pentru acordarea indemnizatiei pentru cresterea si ingrijirea copilului.
  • Incepand cu 1 iulie 2016, data la care Guvernul a implementat, la propunerea Parlamentului, actul normativ prin care a fost majorat la 85% cuantumul indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului (ICC), la agentia nationala si la agentiile teritoriale de plati si inspectie sociala au fost depuse 142.990 dosare - 129.226 femei si 13.764 barbati.
  • Incepand cu luna iulie, prin aplicarea HG nr. 449 din 22 iunie 2016 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 52/2011, limita minima a indemnizatiei in Romania este 1.063 lei, reprezentand 85% din salariul minim brut pe tara garantat in plata de 1.250 lei.
  • Impactul bugetar pentru plata drepturilor aferente lunii iulie a fost de 70 milioane lei, cu 20 milioane lei mai mult fata de estimarea initiala.
  • Astfel, potrivit informatiilor primite de la Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala, obtinute in urma unui studiu realizat la solicitarea ministrului Muncii, Dragos Pislaru, media cuantumului ICC, la nivel national, a fost de 1.404 lei. Cea mai mica valoare medie s-a inregistrat la Suceava - 1.182 lei, iar cea mai mare in Bucuresti, in sectorul 1, unde cuantumul a fost de 2.445 lei.
  • Acelasi studiu a evidentiat faptul ca un procent de numai 0,17% din totalul celor 142.990 beneficiari de ICC, adica 242 persoane, consuma o treime din bugetul alocat, existand chiar cuantumuri care ajung la echivalentul in lei a 35.000 euro.
  • In acest moment, dupa numai o luna de aplicare a masurii adoptate in prima parte a anului de catre Parlament, se inregistreaza deja un dezechilibru in distribuirea echitabila a resurselor bugetare alocate pentru plata ICC, iar aceasta situatie trebuie dezbatuta public in urmatoarea perioada.