Autoritatea Electorala Permanenta a anuntat, luni, ca, pana la aceasta data, au fost validate 8.364 de cereri de inscriere in Registrul electoral depuse de alegatorii romani cu domiciliul sau resedinta in strainatate, potrivit Agerpres. Dintre acestea, 6.205 au optat pentru votul prin corespondenta, iar 2.159 - pentru sectiile de votare.

"Cererile de inscriere in Registrul electoral cu optiunea pentru votul prin corespondenta au fost depuse in 40 de tari, iar cele cu optiunea pentru votul in sectiile de votare au fost depuse in 33 de tari. Localitatile din strainatate unde a fost atins pragul minim de 100 de alegatori inscrisi in Registrul electoral necesar pentru organizarea unei noi sectii de votare sunt Soroca si Causeni din Republica Moldova", precizeaza Autoritatea Electorala Permanenta.

AEP face apel la cetatenii romani din afara granitelor tarii sa se adreseze misiunilor diplomatice si oficiilor consulare in vederea depunerii documentelor necesare inscrierii in Registrul electoral cu optiunea pentru votul prin corespondenta sau la o sectie de votare din apropierea locuintei.

Alegatorilor romani din strainatate li se recomanda sa se informeze la Ministerul Afacerilor Externe in legatura cu organizarea si desfasurarea alegerilor parlamentare in afara tarii.

"Autoritatea Electorala Permanenta deruleaza, inca de anul trecut, o campanie sustinuta de informare a alegatorilor romani din diaspora privind variantele si procedurile de vot la alegerile parlamentare din acest an, utilizand in acest scop toate canalele de comunicare: mediul online, intalniri directe cu romanii din peste 20 de localitati din strainatate, distribuirea de materiale informative prin intermediul misiunilor diplomatice, al Info-chioscurilor existente in cadrul comunitatilor romanesti si al aeroporturilor internationale din Romania", se mai arata in comunicatul AEP.