Turcia nu va permite niciodata formarea unui „stat artificial” in nordul Siriei, a declarat premierul Binali Yildirim duminica, facand referire la luptatorii kurzi sprijiniti de SUA carora Ankara vrea sa le stopeze ofensiva, transmite Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Turcia si aliatii sai au deschis un nou front de atac in nordul Siriei sambata, tancurile turcesti trecand granita iar luptatorii sirieni venind dinspre vest pentru a prelua localitatile detinute de Statul Islamic, totul cu scopul de a tine sub control avansul fortelor kurde YPG, sprijinite de Statele Unite.

Turcia a lansat propria ei operatiune in Siria, denumita Euphrates Shield, pe 24 august, pentru a curata zona de Statul Islamic si pentru a opri militiile YPG, temandu-se de controlul in crestere al acestora in nordul Siriei.

„Nu vom permite niciodata formarea unui stat artificial in nordul Siriei”, a spus Yildirim intr-un discurs tinut in Diyabakir, din sudul Turciei, oras unde a anuntat un program de investitii pentru reconstruirea unor parti din regiunea majoritar kurda, ce au fost distruse de operatiuni de securitate.

"Suntem acolo cu Euphrates Shield, suntem acolo pentru a ne proteja granita, pentru a garanta viata si proprietatile cetatenilor nostri si pentru a asigura integritatea Siriei”, a spus vicepremierul turc.

Turcia combate de trei decenii insurgenta turca din sud-est si se teme ca avansul YPG va da un imbold militantilor din tara.

Ankara considera YPG o organizatie terorista si o extensie a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), aflat in afara legii.

Desi SUA si Europa considera si ele PKK drept un grup terorist, Washingtonul vede YPG ca o entitate separata si ca cel mai eficient partener in lupta contra Statului Islamic din Siria. Aceasta pozitie a creat disensiuni in relatia cu Turcia, o tara NATO si partenera in combaterea Statului Islamic.