Una din cele mai mari agentii de turism din Romania, Mareea, va intra in insolventa, dupa ce si-a anuntat clientii ca nu le va mai putea onora vacantele, potrivit unui anunt publicat pe site-ul patronatului Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism din Romania (ANAT). De altfel, Mareea s-a si retras vineri din patronatul ANAT, scrie News.ro.

HotNews.roFoto: Hotnews

Acesta este a doua agentie de turism din Romania care isi anunta insolventa in numai o luna de zile, dupa cazul Genius Travel, care, in mod asemanator, intai si-a anuntat clientii ca nu le pot onora vacantele platite, iar ulterior si-a depus cerere la Tribunalul Bucuresti de intrare in insolventa.

Touroperatorul Mareea a avut anul trecut afaceri de 66,3 milioane lei. Intr-un clasament realizat de ANAT al celor mai mari 30 de agentii de turism din Romania, Mareea fiigureaza pe locul 13.

"Turoperatorul Mareea a infiintat in aceasta dimineata (sambata dimineata, n.r.) o celula de criza pentru a raspunde operativ turistilor si partenerilor afectati de deschiderea procedurii de insolventa si reorganizare si pentru a gestiona o parte cat mai mare din rezervarile cu check-in azi, 3 septembrie, si maine, 4 septembrie. Am instiintat toti clientii si partenerii cu rezervari in perioada 3.09-31.12.2016, prin sms si mesaje pe internet, despre situatia actuala", se arata in declaratia de presa a departamentului de comunicare si marketing Mareea, publicata pe site-ul ANAT.

Agentia precizeaza ca, impreuna cu turoperatori membri ANAT si partenerii hotelieri, cauta solutii pentru a oferi alternative (relocari) unui numar cat mai mare de turisti.

Asigurarea obligatorie pe care agentia trebuie sa o aiba pentru a primi licenta de functionare este facuta la Generali Romania si are un plafon de despagubire de maximum 50.000 de dolari, o valoare ce poate acoperi daunele doar pentru cateva familii.

"Dupa 18 ani de activitate regretam profund situatia cu care ne confruntam si disconfortul creat turoperatorilor si partenerilor nostri", spun reprezentantii Mareea.

Pentru informatii suplimentare, turistii si partenerii Mareea aflati in aceasta situatie se pot adresa la numerele de telefon aflate pe site-ul www.mareea.ro si la adresa office@mareea.ro.

La randul sau, presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT), Anca Pavel-Nedea, a declarat, sambata, pentru News.ro ca autoritatea a fost saptamana trecuta in control la Mareea, dar ca acum proprietarul companiei, Marius Usturoiu, "nu mai e de gasit".

"Stimati clienti / Stimati parteneri, Cu parere de rau va anuntam ca MAREEA este incepand de astazi, 03.09.2016, in imposibilitate de a mai onora angajamentele asumate. In consecinta vom declansa procedura de insolventa si vom incerca, in perioada imediat urmatoare, sa gestionam exclusiv rezervarile curente (turistii aflati in acest moment in unitatile de cazare din tara si strainatate). Astfel, incepand cu data de 04.09.2016 nu vom mai putea onora nici una dintre rezervarile confirmate. Pentru recuperarea sumelor datorate de catre MAREEA, va rugam sa va adresati asiguratorului societatii (polita de insolvabilitate nr: 8100258X ) si sa faceti demersurile necesare pentru recuperarea sumelor. Regretam intreaga situatie precum si neplacerile cauzate. Cu stima, Echipa MAREEA", este anuntul transmis de Mareea turistilor sai.

De asemenea, Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism precizeaza, tot intr-un anunt publicat pe site-ul sau, ca a luat act de decizia agentiei de turism Mareea Comtur de renuntare la calitatea de membru al asociatiei incepand cu 2 septembrie 2016.

"Conducerea ANAT a fost anuntata de reprezentantii Mareea Comtur ca agentia de turism traverseaza o perioada dificila din punct de vedere financiar si ca in perioada urmatoare se vor face eforturi pentru gasirea de solutii in cazul fiecarui turist care achizitionat un pachet de vacanta Mareea", precizeaza ANAT, in anunt.

Conducerea asociatiei si mai multi turoperatori urmaresc evolutiile in acest caz, pentru a mobiliza sprijinul necesar turistilor si agentiei de turism, pana la depasirea situatiei, se mai arata in anuntul ANAT.

Si agentia de turism Genius Travel, care si-a anuntat clientii prin email ca nu vor mai putea pleca in vacantele pe care deja le-au platit, pentru ca firma va intra in insolventa, si-a depus pe 25 august cererea de intrare in insolventa la Tribunalul Bucuresti. Termenul pentru judecarea cauzei este 13 septembrie. In urma scandalului creat, agentia Genius Travel a fost exclusa din patronatul Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT), ca urmare a prejudiciilor create.