O noua directiva europeana interzice efectuarea de noi comenzi pentru spoturile de tip GU10 si pentru reflectoarele de tip PAR30, care pot consuma si de pana la 10 ori mai multa energie decat ledurile, relateaza The Guardian.

Spoturile cu halogen care irosesc energia vor fi eliminate treptat in toata Europa incepand de joi, prin incurajarea consumului de leduri super-eficiente si printr-o interzicere totala a becurilor cu halogen in 2018.

Becurile directionale cu halogen care se afla deja in magazine pot fi inca vandute, dar noi comenzi pentru astfel de spoturi nu vor mai fi posibile.

Primele afectate de aceasta interdictie vor fi spoturile cu halogen de tip GU10 si reflectoarele de tip PAR30. Becurile cu o clasa energetica B sau mai mare, cum ar fi spoturile cu halogen cu voltaj redus, nu vor fi afectate.

Luna trecuta revista Which? Si-a sfatuit cititorii sa faca transferul la leduri, deoarece ele pot reduce consumul de energie cu pana la 90%, dupa cum reiese dintr-o campanie oraganizata de organizatia nonguvernamentala coolproducts.

Comisia Europeana vede masurile pentru o folosire mai eficienta a becurilor pentru iluminat ca de la sine intelease, argumentand ca prin respectarea standardelor europene pentru acest tip de produse fiecare consumator va ajunge sa economiseasca in medie 465 de euro pe an, pana in 2020.

Preturile pentru spoturi au scazut cu mai mult de 80% in ultimii cinci ani, conform expertilor in piata consumului de energie electrica.

Los Angeles a schimbat toate corpurile de iluminat stradal cu leduri, in timp ce stadionul Allianz Arena al Bayern-Munchen a trecut de asemenea la iluminatul cu leduri.

154 de milioane de becuri directionale cu halogen au fost vandute in Europa in 2013, ceea ce reprezinta o cincime din totalul de 772 de milioane vandute la nivel global.