Presedintele uzbec Islam Karimov a murit dupa un atac cerebral, au declarat vineri pentru Reuters trei surse diplomatice, in conditiile in care nu exista un succesor clar la conducerea celei mai populate tari din Asia Centrala.

Islam KarimovFoto: kremlin.ru

Guvernul din Uzbekistan nu a confirmat deocamdata informatiile, dar a transmis vineri dimineata ca starea de sanatate a lui Karimov, in varsta de 78 de ani, aflat in spital de sambata trecuta, s-a deteriorat rapid.

Criticat insistent de Occident si de organizatiile pentru drepturile omului pentru stilul autoritar, Karimov a condus Uzbekistanul din 1989 si pana acum, mai intai ca seful Partidului Comunist din tara si apoi, din 1991, ca presedinte al noii republici independente.

Karimov nu a desemnat un succesor iar analistii spun ca tranzitia puterii va fi decisa probabil in spatele usilor inchise, de catre un mic grup de inalti functionari si membri de familie.

Insa, daca nu ajung la un compromis, conflictele deschise ar putea destabiliza tara cu 32 de milioane de locuitori ce a ajuns o tinta pentru militantii islamisti.

Uzbekistanul este un exportator de bumbac si rezerve de aur si gaz natural.