Inchis si torturat 14 ani de comunisti pentru 'uneltire', urmarit de Securitate si apoi acuzat de spionaj pentru americani, profesorul de 86 de ani Mihail Giuran din Slatina este preocupat sa faca bine pentru semenii sai si isi foloseste pensia si economiile pentru donatii si acte de caritate, transmite Agerpres.

Mihail Giuran, fost detinut politic, a donat doua incubatoare spitalului din SlatinaFoto: Captura YouTube

Recent Mihail Giuran a donat Sectiei de Neonatologie a Spitalului Judetean de Urgenta Slatina doua incubatoare pentru nou-nascuti in valoare de 21.000 de euro si a marturisit ca ar vrea sa stranga suma necesara pentru un al treilea incubator.

Pentru ca nu a acceptat compromisuri, a ajuns 'bandit', 'dusman al poporului' in regimul comunist.

Mihail Giuran a stat timp de 14 ani, din 1950 pana in 1964, in inchisorile comuniste Gherla, Aiud, Periprava, Craiova, Galati, fiind condamnat la munca silnica pentru 'uneltire impotriva oranduirii sociale'. Apoi a fost urmarit si persecutat timp de inca 13 ani, acuzat ca este spion CIA si 'cumparat' de la regimul comunist cu 2.000 de lire, de catre un prieten englez, dupa cum a marturisit.

'Aveam 20 sau 21 de ani cand am intrat in inchisoare. Eram impotriva tot timpul, eram student, ei nu concepeau ca cineva sa fie impotriva si critic al masurilor lor. (...) M-au arestat pentru ca eram incontinuu impotriva masurilor luate impotriva mea si impotriva altora. Vedeti, pe timpul acela incercau sa te faca informator, colaborator, cum spuneau ei si eu reactionam nu numai refuzand, ci reactionam dur, pentru ca asa e firea mea. Nu accept sub niciun motiv sa fac compromisuri cu sufletul si totodata cu conceptiile mele despre viata. Si asta ii supara rau de tot. M-au provocat tot timpul' isi aminteste Giuran.

Era student atunci cand a fost arestat si condamnat cu 'articolul cel mai grav, 209, uneltire impotriva oranduirii sociale'. A stat in celula cu poetul Radu Gyr la Aiud, iar la Gherla a vazut un 'morman de morti'.

'Am fost la 13 inchisori, dar cele mai groaznice au fost cele de la Aiud, Gherla si la Craiova (...). Am indurat batai, morti, torturi. Pai la Gherla, numai intr-o noapte ne-au bagat cateva sute de detinuti intr-o camera cu ferestrele sigilate, fara aer, si ne-au spus: pana dimineata sa nu mai fie niciunul. Eu am avut norocul ca eram langa usa si am stat cu nasul langa usa, pe sub care mai intra aer. A doua zi dimineata cand au deschis usa ne-au pus sa-i ducem cu patura in curte pe cei morti. Era un morman de morti', afirma Giuran.

Potrivit acestuia, acum fostii tortionari 'sunt domni la inchisoare' si 'traiesc la inchisoare mai bine decat altii in libertate'.

'Iata-i pe astia pe care i-au condamnat acum! Unul, am fost sub el, Ficior, la Periprava. Eu am fost acolo, la sectia grind. Acolo ne bateau asa, in mod regulat si fara motiv. Asa, simteau nevoia sa bata, sa ucida. Am stat acolo vreo doi ani si ceva. Si ce? I-a condamnat la vreo 20 de ani, dar cum? Traiesc in inchisoare mai bine decat altii, mai bine decat mine. Li se da tot ce trebuie, sunt domni la inchisoare. (...) Nici nu indrazneai sa ridici ochii la ei. Erau ingrozitori, nu le pasa ca esti fiinta omeneasca. Ei stiau ca esti bandit si trebuie sa fii distrus', spune Mihail Giuran.

Cu lacrimi in ochi, cu voce joasa, uneori abia soptita, isi aminteste intoarcerea acasa, de Paste, dupa anii grei de inchisoare: tatal nu l-a recunoscut din primele momente, iar mama vitrega i-a spus sa plece.

'E o poveste cu parintii ... Hai sa v-o spun: Cand am intrat, am intrat solid, de 90 de kilograme si am iesit o epava, os si piele. (...) Am sosit acasa in ziua de Pasti, era noapte, am batut la poarta. Ce vrei? Pai, daca puteti sa ma adapostiti si pe mine noaptea asta. Si maica-mea vitrega a auzit si a zis catre tata-meu: Vezi-ti de treaba Giurane, lasa-l in pace! Tata-meu totusi, impresionat, ca era un om bun, spune: hai tu, uite, iti dau voie sa stai in fanar, sa dormi acolo! (...) In casa maica-mea ii spune lui tata-meu ca uite, nu vezi ce ochi sticlosi are asta? Ochi de strigoi, ne omoara la noapte. Am ramas intr-o bucatarioara, de vorba si au inceput clopotele sa bata. Erau Sfintele Pasti. Si el mi-a spus: e timpul, du-te sa te culci. Si atunci eu i-am spus: taticule, nu ma cunosti? Uite, bat clopotele de Sfintele Pasti, e Invierea, fiul tau a inviat. Si el atunci si-a dat seama si m-a imbratisat. Era taticul meu care avea mila si asa ne-am sfatuit toata noaptea, cand mama vitrega inca nu ma recunostea. (...) Mi-era asa de dor de tata-meu ca il stiam ca era om bun, cu suflet ...', incheie Mihail Giuran, cu glasul aproape inecat in lacrimi, la amintirea revederii tatalui, dupa anii detentiei.

Mihail Giuran, care a pastrat legatura cu un prieten englez pe care il intalnise inainte de a fi inchis, cu ajutorul acestuia, dar si al altor straini pe care i-a cunoscut dupa ce a iesit din inchisoare, a reusit sa plece din tara in anii '70.

Conform documentelor obtinute de el de la CNSAS , Mihail Giuran a fost urmarit de fosta Securitate, a fost suspectat de spionaj, informatorii sustineau ca era agent CIA datorita contactelor sale cu un profesor american. Din respectivele documente a aflat si faptul ca a fost considerat 'foarte periculos': 'Si spun ei aici ca sunt foarte periculos. Mi-am explicat de ce, de cate ori ne mutau de la o inchisoare la alta pe mine ma puneau in lanturi de maini si de picioare si cu bila, eram singurul pus in lanturi cand ma transportau, pentru ca ei ma considerau foarte periculos'.

Profesorul a donat incubatoare spitalului din Slatina si ajuta o familie cu trei copii. 'Totdeauna m-am zbatut in viata pentru ceva mai bun, pentru mai bine. Eu sunt un crestin convins si stiu sigur ca exista un Dumnezeu si trebuie sa fim buni si sa facem bine. Si am inceput sa fac bine, asa cum pot', marturiseste Mihail Giuran.

Animat de dorinta a de a face bine, profesorul Giuran si-a folosit economiile pentru a ajuta copiii si a cumparat doua incubatoare pentru Neonatologia din Slatina, dar gestul sau de acum nu este singular.

In urma cu 14 ani a donat sute de volume in limba engleza Bibliotecii Judetene 'Ion Minulescu' din Slatina, pentru a ajuta la infiintarea unei sectii de limba engleza in cadrul acestei biblioteci publice.

Mihail Giuran este implicat de cateva luni si in ajutorarea unei familii cu trei copii din comuna Curtisoara. Familia are trei fete, cea mai mica in varsta de cinci ani, iar mama fetelor este grav bolnava. 'Le-am facut la ei un dormitor frumos, cu birouri separate, cu paturi, (...) toata ziua picteaza, iar cea mica este deosebit de inteligenta, foloseste multe cuvinte rare', spune Giuran, adaugand ca este mandru de cat sunt copiii de inteligenti si talentati.

Profesorul Giuran este preocupat si de modul in care isi poate ajuta un prieten cu probleme de auz si si-a propus sa stranga bani pentru a-i lua un aparat auditiv nou, performant.

Despre incubatoarele donate spitalului de catre profesorul Giuran, directorul medical al unitatii spitalicesti din Slatina, Catalin Patru, a precizat ca sunt noi si performante, utile in conditiile in care cele existente aveau peste cinci ani.

'Ca o persoana privata, s-a dus direct pe sectie, a luat legatura cu seful sectiei, cu doamna doctor Alexe si i-a spus ca vrea sa faca o donatie pentru copii, asa s-a exprimat. Impreuna cu doamna doctor au stabilit ce este cel mai util, care este dispozitivul de care pot sa beneficieze cel mai bine si de ce ar fi nevoie, s-a stabilit si ulterior s-a facut donatia', a relatat Patru.

In ultimele sase luni, aproximativ 160 de copii care au ajuns la Sectia Neonatologie din Slatina au avut nevoie de incubator si lunar, in medie, peste 20 de copii nascuti prematur sau bebelusi cu diferite patologii necesita incubator.