Rectorul Universitatii de Vest din Timisoara (UVT) Marilen Pirtea atrage atentia ca sunt necesare rute alternative pentru absolventii de liceu care nu promoveaza Bacalaureatul. Pirtea da exeplul unor "rute tertiare nonuniversitare care sa duca spre piata muncii, insotite de certificari pentru invatamantul secundar tehnic si de modalitati de conexiune cu invatamantul universitar".

Elevi la scoalaFoto: Agerpres

Rectorul UVT descrie tinerii care nu reusesc sa treaca Bacalaureatul ca "generatii irosite".

"Cred ca este momentul sa privim invatamantul din perspectiva oportunitatilor oferite, nu din cea a pedepsirii celor care nu sunt suficient de merituosi si nu reusesc sa promoveze bacalaureatul. Avem nevoie de rute tertiare nonuniversitare care sa duca spre piata muncii, insotite de certificari pentru invatamantul secundar tehnic si de modalitati de conexiune cu invatamantul universitar", spune Marilen Pirtea.

Marilen Pirtea indica faptul ca in jur de 40% dintre absolventii de liceu nu reusesc sa ia Bacalaureatul, invocand, pe langa rezultatele din acest an de la examenul national, un raport al Institutului de Stiinte ale Educatiei care avanseaza cifre similare incepand cu 2010.

"Situatia este paradoxala, cel putin pentru cei care cunosc problemele din regiunea de vest a tarii. Pe de o parte avem somaj aproape zero si companii care cer public absolventi de invatamant profesional, iar pe de alta parte avem aproximativ 4 din 10 tineri din fiecare generatie intr-o stare de incertitudine legata de viitorul lor. Tot in raportul Institutului de Stiinte ale Educatiei se precizeaza ca majoritatea acestor tineri provin chiar din liceele tehnice, unde rata de succes la bacalaureat este de aproape doua ori mai mica decat cea din liceele teoretice", precizeaza rectorul intr-un comunicat de presa.

Potrivit rectorului, acesti tineri nu au optiunea unui bacalaureat tehnic sau ale altei forme de certificare a competentelor, care sa le confere acces la invatamant tertiar, si nu au, in Romania, alternativa continuarii studiilor in programe tertiare nonuniversitare, oferind drept exemplu subinginerii. "Ca o paranteza, Romania este una dintre putinele tari din Centrul si Estul Europei care a renuntat complet la aceasta forma de invatamant".

Acestea sunt preocupari si pentru ministrul Educatiei, dl Mircea Dumitru. Ma bucur ca subiectele sunt dezbatute public, iar dl Ministru va avea intregul suport al Consortiului Universitaria pentru a gasi o solutie de a oferi alternative respectabile celor care nu promoveaza examenul de bacalaureat, in special celor care provin din licee tehnice", incheie Marilen Pirtea.