Ministrul Educatiei Mircea Dumitru a declarat joi ca documentul prin care i se va retrage titlul de doctor fostului ministru Gabriel Oprea este elaborat in decursul acestei zile si ca il va semna de indata ce il va primi.

Gabriel OpreaFoto: Agerpres

"Documentul prin care i se va retrage titlul de doctor lui Oprea este in elaborare azi, in momentul in care voi primi pe masa hartia, voi semna", a declarat ministrul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice Mircea Dumitru, in cadrul unei conferinte de presa depsre pregatirea noului an scolar.

Gabriel Oprea a plagiat in lucrarea sa de doctorat, a stabilit, luni, Comisia de Contestatii a Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), a declarat presedintele consiliului, Viorel Barbu pentru News.ro. El a precizat ca a fost respinsa contestatia formulata de fostul vicepremier, decizia finala urmand sa fie luata de Consiliul General al CNATDCU cel tarziu miercuri.

Fostul vicepremier Gabriel Oprea a afirmat luni, pe Facebook, ca va merge in instanta pentru a demonstra ca nu a plagiat in lucrarea sa de doctorat si va contesta decizia CNADTCU, dupa ce forul a respins apelul sau, si spune ca hotararea luata in acest caz a fost una politica.

Fostul vicepremier Gabriel Oprea si-a sustinut teza de doctorat, intitulata "Plangerea prealabila - perspectiva istorica", in anul 2000, la Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti, avandu-l coordonator pe Ion Neagu, fost senator PSD.

Acuzatiile de plagiat privind teza de doctorat a lui Gabriel Oprea au fost lansate in iulie anul trecut, cand jurnalista Emilia Sercan a scris ca intreaga lucrare a acestuia nu continea niciun citat cu ghilimele, avand paragrafe si pagini intregi copiate dintr-o lucrare similara a coordonatorului sau, Ion Neagu, si, de asemenea, dintr-o lucrare a lui Constantin Turai. In investigatia jurnalistei Emilia Sercan se arata ca si istoricul Nicolae Iorga este preluat in citate ample fara sa fie citat.