Consiliul Superior al Magistraturii sustine in continuare ca este necesara eliminarea "discrepantelor salariale" din cadrul sistemului judiciar si anunta ca va actiona pentru identificarea unor cai legale de inlaturare a acestora, potrivit Agerpres.

CSM anunta ca isi mentine pozitia adoptata, in sedinta din 23 august, in legatura cu aplicarea unitara a dispozitiilor OUG 20/2016 pentru modificarea si completarea OUG 57/2015 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2016, prorogarea unor termene, precum si unele masuri fiscal-bugetare si pentru modificarea si completarea unor acte normative, in scopul eliminarii inechitatilor salariale existente in sistemul judiciar.

In acea sedinta, Plenul CSM a hotarat ca dispozitiile OUG 20/2016 sunt aplicabile si familiei ocupationale "Justitie". Plenul CSM a recomandat ordonatorilor de credite ca, in interpretarea acestor dispozitii legale, sa aiba in vedere principiul de drept mentionat in expunerea de motive a OUG 20/2016 si in cuprinsul art.31 din OUG 57/2015, in sensul eliminarii discrepantelor salariale existente in sistemul judiciar, astfel incat personalul care beneficiaza de aceleasi conditii sa fie salarizat la nivelul maxim al salariului de baza/indemnizatiei de incadrare din cadrul institutiei sau autoritatii in care isi desfasoara activitatea.

"Principiile enuntate si pozitia adoptata de Plen au fost ferm sustinute de conducerea CSM cu prilejul intalnirii ordonatorilor de credite din sistemul judiciar cu reprezentanti ai Executivului pe tema aplicarii dispozitiilor OUG 20/2016. Apreciem ca inadmisibile si regretabile declaratiile publice ale unor reprezentanti ai puterii executive in sensul ca asociatiile profesionale ale magistratilor ar da o interpretare abuziva si inechitabila dispozitiilor OUG 20/2016", precizeaza CSM.

Sursa citata mai sustine ca aceasta interpretare a fost adoptata inclusiv de Plenul Consiliului si ordonatori principali si secundari de credite din sistemul judiciar.

De asemenea, CSM arata ca, potrivit notei de fundamentare, scopul urmarit de OUG 20/2016 a fost eliminarea, incepand cu 1 august 2016, a unor disfunctionalitati salariale in sistemul public, respectiv eliminarea discrepantelor salariale in randul diverselor categorii sociale si nu acordarea unor cresteri salariale.

"Fara a pune in discutie abilitarea Guvernului de a stabili politica salariala a statului roman, atragem atentia asupra nevoii intregului sistem judiciar de eliminare a discrepantelor salariale, cu respectarea deplina a principiilor constitutionale si legale. Consiliul Superior al Magistraturii sustine in continuare necesitatea eliminarii discrepantelor salariale din cadrul sistemului judiciar si va actiona pentru identificarea unor cai legale de inlaturare a acestora", mai spune CSM.

  • CSM: Declaratiile unor reprezentanti ai puterii executive - inadmisibile si regretabile

De asemenea, Consiliul Superior al Magistraturii considera "inadmisibile si regretabile" declaratiile publice ale unor reprezentanti ai puterii executive, in sensul ca, spune CSM, asociatiile profesionale ale magistratilor ar da o interpretare abuziva si inechitabila dispozitiilor OUG 20/2016 privind salarizarea bugetarilor: "Declaratiile mentionate pot fi de natura a genera o disputa nedorita intre magistrati si alte puteri ale statului".

Reactia CSM vine dupa ce ministrul Muncii, Dragos Pislaru, a declarat miercuri ca politica salariala este facuta de catre Guvern, iar acest lucru nu ar trebui sa faca obiectul unei dispute intre puterea executiva si cea judecatoreasca, sustinand ca nu este echitabil ca magistratii sa beneficieze de o crestere salariala de 18%.

"Cresterea de 18% nu este un obiectiv al Guvernului in ceea ce priveste politica salariala si nu credem ca acest lucru ar trebui sa faca obiectul, cel putin pana la Legea salarizarii unitare, unei dispute intre puterea executiva si cea judecatoreasca. (...) Cred ca aceasta antagonizare care a fost intretinuta de anumite asociatii de magistrati nu face cinste rolului important de reforma si responsabilitate pe care acest sector il are in dezvoltarea Romaniei. Mie mi se pare ca sunt lucruri mult mai importante in acest moment pe care trebuie sa ne concentram in sectorul de justitie decat acela de a cere, in conditiile in care, practic, pentru asistenti sociali sau administratie publica locala noi avem dificultate in a acorda 100 - 200 de lei peste salariul minim. (...) Faceti singuri calculele ce inseamna 18% la salarii care sunt peste 10.000 de lei. Si nu este echitabil acest lucru in acest moment, iar interpretarile sunt mai degraba abuzive", a afirmat Dragos Pislaru.