Romania va face demersuri pentru obtinerea statutului de stat membru in sistemul UNDAC (Echipe ONU de evaluare si coordonare in caz de dezastre/ United Nations Disaster Assessment and Coordination), a decis miercuri Guvernul, printr-un Memorandum, la propunerea Departamentului pentru Situatii de Urgenta.

Potrivit Guvernului, admiterea in cadrul sistemului UNDAC va asigura statului roman vizibilitatea politica sporita a eforturilor Romaniei de implicare in activitati de asistenta internationala pe linie de protectie civila, va consolida profilul tarii noastre pe dimensiunea de coordonare umanitara, asigurand perfectionarea unor specialisti romani in domeniu si racordarea Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta la reteaua internationala a managerilor pentru situatii de urgenta. De asemenea, dobandirea statutului de stat membru UNDAC va stimula cresterea capacitatii echipei RO-USAR (Romanian - Urban Search and Rescue) de coordonare a echipelor internationale dintr-un stat afectat, in cazul in care aceasta ajunge printre primele echipe la locul dezastrului.

Actul normativ reglementeaza procedurile necesare pentru obtinerea acestui statut, criteriile de accedere, precum si institutiile responsabile de relatia cu OCHA Geneva (Office for the Coordination of Humanitarian Affairs)

Decizia Romaniei de a deveni membru UNDAC va fi comunicata prin intermediul unei scrisori adresate OCHA-Geneva, sub semnatura ministrului afacerilor interne, care va reflecta angajamentul constituirii unui depozit UNDAC si va indica un Punct Focal National responsabil pentru dialogul cu OCHA, precum si pentru monitorizarea respectarii de catre Romania a cerintelor UNDAC, reprezentat de Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Pentru admiterea in cadrul UNDAC, partea romana se angajeaza sa deschida un ¬cont de misiune¬ in cuantum de 50.000 USD, din bugetul alocat Ministerului Afacerilor Interne. Aceste fonduri vor fi folosite de expertii romani atunci cand participa la misiunile UNDAC.

Echipele ONU de Evaluare si Coordonare in Caz de Dezastre (UNDAC- United Nations Disaster Assessment and Coordinations) sunt parte a sistemului international pentru situatii de urgenta. Acest sistem a fost fondat in 1993, este alcatuit din manageri nationali din 80 de state si alte agentii, si are ca obiectiv sprijinirea eforturilor unui stat afectat de un dezastru in colectarea informatiilor, evaluarea nevoilor si coordonarea asistentei umanitare internationale.