Presedintele Klaus Iohannis a decorat, miercuri, sapte profesori de limba romana cu Ordinul "Meritul pentru Invatamant" in grad de Cavaler, precizand ca rolul profesorilor de limba romana devine acela de pastrator al identitatii nationale, intr-un context dinamic, aflat intr-o rapida si permanenta schimbare.

"Distinsi profesori, dati-mi voie sa va felicit si sa va multumesc pentru contributia dumneavoastra la formarea intelectuala si civica a tinerelor generatii si la dezvoltarea societatii romanesti, prin cultivarea limbii romane. Va felicit, de asemenea, pentru profesionalismul si daruirea demonstrate in actul educational si in viata comunitatii in care va derulati activitatea", a spus Iohannis, dupa ce i-a decorat pe cei sapte profesori, transmite News.ro.

Seful statului a mai subliniat ca, in contextul unei lumi interconectate si al globalizarii si digitalizarii, rolul profesorilor de limba romana "devine astfel acela de pastrator al identitatii nationale".

"Sunt bucuros ca am ocazia sa recunosc meritele unor dascali cu vocatie, care se remarca prin daruirea fata de profesia didactica si fata de comunitate, precum si prin exemplul pe care il oferiti tinerilor. Rezultatele dumneavoastra sunt exceptionale - fie la concursuri si olimpiade scolare de limba si literatura romana, fie in motivarea elevilor in parcursul educational catre devenirea lor ca membri activi in societate. (...) Nu pot sa nu remarc atat meritele deosebite in activitatea de la catedra, cat si implicarea in proiecte si activitati de cercetare, cu caracter social sau de promovare si pastrare a limbii romane in tara si in afara granitelor", a mai spus Iohannis.

Presedintele si-a incheiat discursul cu un "La multi ani" adresat "tuturor celor care simt si vorbesc romaneste, indiferent de locul in care se afla!".

Cei sapte profesori decorati de presedinte sunt: Ioana Maria Tuduce de la Colegiul National "Silvana" din Zalau, Sofia Dobra de la Scoala Gimnaziala nr. 131 Bucuresti, Monica Halaszi de la Colegiul National Liviu Rebreanu din Bistrita, Mircea Bertea de la Colegiul National Pedagogic "Gh. Lazar" din Cluj Napoca, Oana Maria Marin de la Scoala Gimnaziala I. G. Duca, Bucuresti, Diana Catalina Popa de la Colegiul National "V. Alecsandri" din Galati si Daniela Luminita Ceredeev de la Scoala Gimnaziala Vatra Moldovitei din Suceava.