Guvernul a adoptat in sedinta de miercuri un proiect de lege prin care sunt redefinite responsabilitatile unor structuri centrale pentru a exprima, cu mai mare fidelitate, competentele acestora, inclusiv prin introducerea de noi concepte aliniate la standardele Aliantei Nord-Atlantice. Astfel, Statul Major General se va transforma in Statul Major al Apararii, cu rol esential in planificarea si conducerea operatiilor de nivel strategic, planificarea strategica si de contingenta, precum si in instruirea comandamentelor si fortelor, potrivit unui comunicat al Guvernului.

Seful Statului Major al Apararii va fi principalul consilier militar al Presedintelui Romaniei si Prim-ministrului in vederea indeplinirii de catre acestia a atributiilor in domeniul apararii nationale, precum si al ministrului apararii nationale.

Pentru notiunea de "forta" se realizeaza corelarea terminologica cu prevederile actelor normative referitoare la aderarea Romaniei la Tratatul Atlanticului de Nord, structura de forte fiind redefinita. In locul actualei clasificari, care distingea intre forte dislocabile si cele de generare/regenerare, noua clasificare a fortelor armatei este aliniata la standardele NATO, pe niveluri ale capacitatii de lupta (readiness). Prin aceasta se consfinteste faptul ca toate structurile de forte existente la pace trebuie sa fie capabile sa execute toata gama de misiuni, dupa completare cu efective si, dupa caz, cu tehnica.

De asemenea, proiectul urmareste alinierea domeniului de activitate si atributiilor Directiei generale de informatii a apararii la cerintele actuale ale mediului de securitate, inclusiv in domeniul apararii cibernetice.

Alte schimbari au urmarit eliminarea unor duplicari in domeniul managementului resurselor umane si alinierea acestuia la nivelul practicilor din armatele statelor membre ale NATO si UE, reglementarea statutului Casei de pensii sectoriale a Ministerului Apararii Nationale, introducerea de prevederi referitoare la atributiile Directiei de prevenire si investigarea a coruptiei si fraudelor- structura infiintata ulterior intrarii in vigoare a Legii nr. 346/2006, precum si subordonarea unitatilor din reteaua sanitara proprie Directiei medicale.

Actul normativ face parte dintr-un pachet legislativ extins, asumat ca prioritate la inceputul mandatului, alaturi de alte doua proiecte ce vor intra pe agenda Executivului in perioada urmatoare- un nou statut al cadrelor militare precum si o noua conceptie a ghidului carierei. Cele doua proiecte urmaresc asigurarea unui statut unitar pentru intregul personal militar al ministerului, realizarea unui echilibru intre diferitele categorii de personal (soldatii si gradatii profesionisti se vor regasi in acelasi statut cu ofiterii si subofiterii, beneficiind astfel de drepturi similare), precum si asigurarea mobilitatii pe functii a personalului militar si a evolutiei in cariera pe baze de previzibilitate si motivationale, in raport de cerintele si nevoile institutiei.

De asemenea, inaintarea acestui proiect catre Parlament nu va exclude sustinerea unor eventuale initiative similare ori complementare care ar putea fi depuse in forul legislativ.

Potrivit Guvernului, amendarea Legii nr. 346/2006 privind organizarea si functionarea Ministerului Apararii se impune, in principal, din necesitatea alinierii la modificarile cadrului normativ incident domeniului apararii, precum si la bunele practici utilizate la nivelul NATO si UE.