Brokeri retinuti de DIICOT pentru manipularea pietei de capital

de V.M.     HotNews.ro
Miercuri, 31 august 2016, 16:16 Actualitate | Esenţial

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Serviciul Teritorial Pitesti au retinut doua persoane pentru savarsirea mai multor infractiuni, printre care si manipularea pietei de capital.

Potrivit unui comunicat DIICOT transmis miercuri si citat de Agerpres, Stefan Terziu si Andrei Terziu sunt acuzati de savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, manipulare a pietei de capital, spalarea banilor, inselaciune, fals in inscrisuri sub semnatura privata, fals informatic.

In urma cu cativa ani, presa relata ca brokerul Stefan Terziu ar fi fost implicat in tranzactii neautorizate pe Bursa.

Comunicatul DIICOT mentioneaza ca, in cauza, exista suspiciunea rezonabila ca in perioada 2008 - 2012 Stefan Terziu, in calitate de agent delegat de servicii si investitii financiare, aflandu-se in raporturi de colaborare cu o Societate de Servicii si Investitii Financiare (SSIF), a constituit un grup infractional organizat, impreuna cu Andrei Terziu si Elena Gabriela Neagu, grup care a avut ca obiectiv, in principal, inducerea in eroare si pagubirea clientilor societatii de investitii financiare, precum si practici de manipulare a pietei de capital.

Procurorii arata ca mecanismul infractional dezvoltat de Stefan Terziu a constat in deposedarea victimelor de actiuni sau de bani prin tranzactionarea repetata a actiunilor, fara sa existe dispozitia prealabila si scrisa a titularilor acestora, in scopul cresterii artificiale a valorii unor instrumente financiare neatractive pentru piata, urmata de insusirea contravalorii actiunilor din conturile create exclusiv cu acest scop.

In cauza s-a retinut ca inculpatul a conceput o procedura de constituire a setului de documente pe care trebuia sa le predea compartimentului de control intern din cadrul SSIF, inversa decat cea legala.

"In acest sens, inculpatul Terziu Stefan, orientandu-se dupa documentul generat automat de catre sistemul informatic constand in confirmarea ordinelor de tranzactionare, i-a determinat pe inculpatii Terziu Andrei si Neagu Elena Gabriela sa completeze si sa semneze atat la rubricile 'semnatura agentului', cat si 'semnatura clientului', falsificand in acest mod ordinele de tranzactionare si constituind astfel arhiva pe luna precedenta. De asemenea, acesta i-a determinat pe cei doi sa-si deschida conturi de tranzactionare la SSIF pe care le-a utilizat tot el in scopul tranzactionarii repetate a unor instrumente financiare neatractive pentru piata, dar a caror valoare a crescut substantial ca urmare a manipularii pietei de capital efectuata de inculpat", informeaza DIICOT.

Totodata, procurorii au retinut ca inculpatii au indus in eroare persoanele vatamate pe care le-au determinat sa incheie procuri in forma autentica prin intermediul carora erau imputerniciti sa le reprezinte in fata institutiilor financiare, inclusiv sa deschida conturi bancare si sa efectueze operatiuni pe aceste conturi.

In temeiul procurilor obtinute in acest mod, inculpatii au procedat la falsificarea documentelor de deschidere a contului de tranzactionare si a contractului de intermediere impreuna cu anexele acestuia, precum si la deschiderea de conturi bancare de unde isi insuseau sumele de bani rezultate in urma tranzactiilor.

Prejudiciul produs in cauza este de 4.364.451 de lei.

Inculpatii retinuti vor fi prezentati Tribunalului Arges cu propunere de arestare preventiva.

Potrivit DIICOT, actiunea a fost efectuata impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Pitesti. Suportul de specialitate a fost asigurat de Departamentul de Informatii si Protectie Interna.
Material sustinut de Banca Transilvania

Startup ce finanteaza afacerile mici, lansat de Banca Transilvania. Povestea BT Mic si ce trebuie sa faca antreprenorii pentru a obtine banii

Grupul Financiar Banca Transilvania a lansat BT Mic, companie dedicata finantarii afacerilor mici, prin care vor fi acordate finantari antreprenorilor care au o cifra de afaceri anuala de pana la 1 milion de lei, indiferent de domeniul de activitate. Imprumuturile sunt oferite daca firmele au cel putin 3 luni de activitate economica.

2233 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Marţi