Sanctiunile decise de UE impotriva Rusiei nu trebuie ridicate - nici macar partial - cat timp intelegerile de la Minsk nu sunt complet implementate, a spus Klaus Iohannis in discursul catre ambasadorii romani tinut miercuri.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

"In ceea ce priveste situatia din Crimeea si Donbas, reiterez ferm pozitia Romaniei, ca suveranitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei nu sunt negociabile si ca Europa nu are nevoie de inca un conflict prelungit.

De aceea, e necesara actiunea hotarata a comunitatii internationale pentru proiectarea secventialitatii optime a aplicarii Acordurilor de la Minsk" a spus seful statului.

Pe de alta parte, Klaus Iohannis a pledat pentru o relatie bazata pe pragmatism cu Rusia, inclusiv schimburi comerciale care nu sunt afectate de sanctiunile occidentale.

"Cu Rusia, dorim o relatie bazata pe predictibilitate si pragmatism, cu respectarea intereselor legitime ale Romaniei.

Suntem deschisi pentru mentinerea canalelor de dialog, deoarece este nevoie de interactiune pentru constientizarea de catre Rusia a imperativului predictibilitatii si, mai ales, al respectului pentru dreptul international.

Dorim contacte acolo unde este posibil, inclusiv in domeniul cultural, al schimburilor comerciale pe categorii care nu intra sub incidenta regimului de sanctiuni.

Respectarea angajamentelor internationale si restabilirea balantei strategice in regiunea Marii Negre sunt insa premise esentiale pentru intensificarea dialogului", a mai spus pe acest subiect seful statului.