Presedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, cere Parlamentului de la Chisinau sa puna in aplicare decizia Curtii Constitutionale din 2013 si sa modifice articolul 13 al legii fundamentale, astfel incat limba de stat sa fie limba romana. Timofti a declarat miercuri la Academia de Stiinte a Moldovei ca este roman, "la fel cum au fost, parintii, buneii mei si tot neamul care traieste pe acest pamant".

Nicolae Timofti a refuzat sa mearga la summitul sefilor de stat din CSIFoto: Agerpres

Presedintele Timofti a sustinut, miercuri, la Academia de Stiinte a Moldovei, un discurs cu ocazia sarbatorii Zilei Limbii Romane, in care a amintit ca, in urma cu aproape trei ani, in data de 5 decembrie 2013, Curtea Constitutionala a decis in baza Declaratiei de independenta si a concluziilor stiintifice ale Academiei de Stiinte a Moldovei, definitiv si ireversibil, denumirea corecta a limbii de stat, respectiv limba romana.

"Am mai mentionat, in unele discutii private, ca in prezenta sefilor de stat ai Comunitatii Statelor Independente, atunci cand am fost intrebat de ce origine sunt am spus ca sunt roman, la fel cum au fost, parintii, buneii mei si tot neamul care traieste pe acest pamant. Sa insusim si sa acceptam odata pentru totdeauna acest adevar si sa ne cautam de alte lucruri, care necesita efort si concentrare. Lupta absurda impotriva evidentei, impotriva adevarului nicicand nu a avut sorti de izbanda. Ea doar mistuie puterea ziditoare de care este atata nevoie in alte sfere ale vietii noastre.", a declarat Nicolae Timofti, presedintele Republicii Moldova, potrivit presedinte.md.

Nicolae Timofti a mentionat ca moldovenii sunt etnici romani si a facut apel pentru incetarea polemicilor "inutile" pe acest subiect.

"Suntem etnici romani, desi ne spunem moldoveni. Voi aminti, in acest context, opinia unui lingvist notoriu, de valoare universala, a ilustrului savant Eugeniu Coseriu, pamanteanul nostru, care considera ca moldovenii fac parte din romanitate. Daca ne identificam ca moldoveni, suntem in chip firesc romani. Aceasta este identitatea noastra etnica, istorica, culturala si lingvistica.", a mentionat Timofti.

Timofti a facut apel la Parlament pentru modificarea articolului 13 din Constitutie, care prevede in prezent ca limba de stat a Republicii Moldova este limba moldoveneasca, si punerea in acord cu o Decizie a Curtii Constitionale de la sfarsitul anului 2013 care a decis in baza Declaratiei de independenta si a concluziilor stiintifice ale Academiei de Stiinte a Moldovei "ca denumirea corecta a limbii de stat" este limba romana.

"Hotararea interpretativa a Curtii Constitutionale are forta de prevedere constitutionala si este obligatorie pentru toate organele de stat de orice nivel, incepand cu administratia publica centrala - presedintie, Parlament, Guvern, si pana la administratia publica locala, pana la cea mai mica primarie. In acest sens, modificarea articolului 13 din Constitutie nu mai lasa loc de discutii si dispute. Ea este o obligatie a Parlamentului. Trebuie sa fie clar pentru toata lumea si pentru membrii Legislativului, in primul rand: modificarea articolului 13 inseamna un gest de corectitudine politica si juridica din partea Parlamentului, in sensul executarii Hotararii Curtii Constitutionale si nimic mai mult. Asa se procedeaza intr-un stat de drept", a precizat presedintele Republicii Moldova.

Discursul presedintelui Republicii Moldoa a fost sustinut la cateva zile dupa o serie de declaratii controversate ale amabasadorului SUA la Chisinau, James Pettit. El a declarat intr-un interviu pentru Moldova 1 ca Republica Moldova nu e Romania, ci trebuie sa raman un stat suveran si independent, iar o eventuala unire "nu este o alegere practica si nu este o alegere care va face lucrurile mai bune".

Ziua Limbii Romane este sarbatorita la 31 august atat in Romania, cat si in Republica Moldova.