Patru detinuti, care erau incarcerati la Penitenciarul Giurgiu in timpul revoltelor, acuza ca au fost batuti "cu bestialitate" pentru ca ar fi instigat la proteste, acestia avand si certificate medico-legale care dovedesc loviturile. Conducerea inchisorii neaga un asemenea incident, transmite Mediafax.

Penitenciarul GiurgiuFoto: anp.gov.ro

In luna iulie, Penitenciarul de Maxima Siguranta Giurgiu a fost pe lista inchisorilor unde sute de detinuti s-au revoltat si au protestat mai multe zile la rand.

Dupa incheierea revoltei, la inchisoarea din Giurgiu patru detinuti ar fi fost batuti cu bestialitate dupa ce ar fi fost acuzati ca si-au instigat colegii la protest.

La cateva ore dupa bataia care ar fi fost primita chiar de fata cu conducerea inchisorii, cei patru au fost transferati. Reprezentantii Penitenciarului Giurgiu admit mutarea celor patru, dar neaga toate celelalte presupuse fapte de violenta.

Bataile la care ar fi fost supusi cei patru ar fi avut loc pe 29 iulie, imediat dupa ora trezirii.

"Fara niciun fel de explicatii, toti cei patru detinuti aflati in camera am fost incatusati cu mainile la spate si trantiti pe burta dupa care agentii au indicat mascatilor sa ne bata atat pe mine cat si pe ceilalti. Am fost batut cu bestialitate de catre mascati, incasand lovituri de baston, de scut si de bocanci cu nemiluita. Am auzit cand gardienii le spuneau mascatilor sa ma loveasca in special pe mine pentru ca ", se scrie in plangerea depusa de unul dintre detinuti la Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP), citata de Mediafax.

Toti cei patru au dorit sa-si pastreze anonimatul.

Mediafax a intrat in posesia rapoartelor de medicina legala, dar si a sesizarilor formulate de unii dintre acestia catre Administratia Nationala a Penitenciarelor, Ministerul Justitiei, Avocatul Poporului si Parchetul Giurgiu.

"Cineva dintre cei prezenti, din conducerea penitenciarului, a ordonat sa fiu legat in pozitia ghemuit, incatusat la picioare si cu mainile incatusate in fata peste catusele legate la picioare si, din nou, o multitudine de lovituri de baston, de pumn, de picior mi-au fost aplicate in toate zonele corpului, resimtindu-le cu mare acuitate in zona capului. De asemenea, am fost lovit cu bastoanele la talpi, fiind in mod continuu injurat de catre cei prezenti in camera", se arata in sesizarea depusa la ANP.

Acelasi barbat sustine ca a fost transferat la Penitenciarul Arad la cateva minute dupa ce s-ar fi incheiat presupusa bataie. Pe drumul de la Giurgiu la Arad ar fi fost legat si tinut cu capul in jos.

"Arat ca nu am stiut ca voi fi transferat la Penitenciarul Arad si, de asemenea, arat ca, pe parcursul intregii deplasari, intr-o caldura inabusitoare de zi de iulie a anului 2016, nu mi-au fost date nici apa, nici mancare, in conditiile in care deplasarea a durat zeci de ore. Pe durata deplasarii, am stat in pozitia ghemuit, incatusat la picioare si cu mainile incatusate in fata si legate de picioare, ceea ce a sporit inzecit sau chiar insutit chinul la care, cu intentie, am fost supus", se mai arata in sesizarea trimisa catre Ministerul Justitiei.

Sotia detinutului a declarat ca bataia ar fi fost una atat de dura incat barbatul prezenta sangerari in talpi.

"Era vanat din cap pana in picioare, era lovit in ultimul hal. Lovit in talpi cu bastoane, dar lovit pana la sangerare, i-a tasnit sange din talpi. Lovituri in fata, la ochi. Se vede clar ca au fost lovituri de pumni. In timpul loviturilor, nu i s-a spus nimic. Am aflat ulterior, a aflat avocatul, ca ar fi instigat el alti detinuti. ", a declarat femeia, care a dorit sa-si pastreze anonimatul.

Solicitati sa ofere un raspuns, reprezentantii Penitenciarului de Maxima Siguranta Giurgiu precizeaza ca, in urma protestelor din iulie, nicio persoana condamnata nu a solicitat ingrijiri medicale.

"Nu au existat detinuti care sa solicite transportul la Serviciul/Institutul de Medicina Legala pentru expertizare. Raportat la protestele din cursul lunii iulie a.c., la nivelul institutiei noastre nu au fost formulate reclamatii de catre detinuti care sa acuze violente fizice din partea personalului angajat. In prezent, la tot nivelul Penitenciarului Giurgiu, se fac verificari cu privire la imprejurarile concrete ce au stat la baza declansarii si derularii actiunilor de protest in cursul lunii iulie 2016. Dintre detinutii care au manifestat forme de protest in cursul lunii iulie 2016, doar patru au fost transferati la alte unitati penitenciare", se arata in raspunsul Penitenciarului de Maxima Siguranta Giurgiu pentru Mediafax.