Incalzirea continua a planetei ar putea sa nu usuce pamantul atat de mult cat se credea pana acum, deoarece plantele vor deveni din ce in ce mai putin insetate pe masura ce nivelul de dioxid de carbon din atmosfera va creste, arata un studiu publicat luni in Proceedings of the National Academy of Sciences si preluat de AFP. Descoperirile recente arata ca seceta va creste odata cu incalzirea globala ca efect al schimbarilor climatice, doar ca nu atat de mult si pe suprafete atat de mari cum se credea pana acum, potrivit Agerpres.

Studiile precedente au aratat ca peste 70% din planeta noastra va suferi din cauza secetei pe masura ce nivelurile de dioxid de carbon vor creste de patru ori in urmatorii o suta de ani fata de era preindustriala. Insa multe dintre aceste modele nu au luat in calcul modul in care se va schimba comportamentul plantelor intr-o lume din ce in ce mai calda. ''Acest lucru ne arata ca evolutia nevoii de apa a plantelor va avea un impact asupra rezervelor de apa, iar acest aspect al ecuatiei a fost ignorat in numeroase studii hidrologice asupra secetei'', a subliniat James Randerson, profesor la Universitatea din California si co-autor al studiului.

Plantele iau dioxidul de carbon prin pori, numiti stomate, care elibereaza totodata umezeala in atmosfera. Dar, cand cantitatea de dioxid de carbon este mai mare, aceste stomate raman deschise o perioada mai scurta de timp, pierd mai putina umezeala si acest lucru face ca plantele sa aiba nevoie de mai putina apa din sol.

''Potrivit majoritatii studiilor, nevoia de apa a plantelor ramane constanta, insa ceea ce stim despre evolutia lor in conditii de dioxid de carbon crescut ne sugereaza contrariul'', a declarat autorul cercetarii, Abigail Swann, profesor asistent de stiinte ale atmosferei si biologie la Universitatea din Washington. Swann a descoperit ca doar aproximativ 37% din suprafata Pamantului se va confrunta cu seceta din cauza schimbarilor climatice deoarece plantele beneficiaza de pe urma unui mediu in care abunda dioxidul de carbon.

O atmosfera mai calda, cu mai putina ploaie, va duce la cresterea secetei in sudul Americii de Nord, sudul Europei si nord-estul Americii de Sud, se mai arata in studiu. ''Insa rezultatele arata ca in Africa Centrala si in Asia temperata - inclusiv China, Orientul Mijlociu, Asia de Est si o mare parte din Rusia - conservarea apei de catre plante va contraataca in mare parte arsita cauzata de schimbarile climatice'', adauga cercetarea preluata de sursa citata.