Departamentul de Stat ne-a indemnat sa ne adresam Ambasadei SUA la Bucuresti iar cei de aici ne-au indrumat sa cerem explicatii la Chisinau. Aceasta este pozitia oficiala adoptata in cazul declaratiilor controversate facute de ambasadorul Statelor Unite la Chisinau, James Pettit, cu ocazia Zilei Independentei Republicii Moldova. Intr-un interviu pentru Moldova 1, acesta a declarat ca Republica Moldova nu e Romania, ci trebuie sa ramana un stat suveran si independent iar o evantuala unire "nu este o alegere practica si nu este o alegere care va face lucrurile mai bune".

James D. PettitFoto: Ambasada SUA

HotNews.ro a adresat luni o intrebare oficiala la Washington catre Departamentul de Stat, pentru a clarifica daca aceste declaratii reprezinta viziunea Guvernului american sau reflecta o opinie personala a ambasadorului. "Daca aceste declaratii reprezinta pozitia Guvernului, va rugam sa elaborati: de ce unirea Moldovei cu Romania nu este o solutie pentru cetatenii republicii pe termen lung? Va rugam sa argumentati ce avantaje ar fi pentru Republica Moldova daca ramane un stat independent".

Departamentul de Stat a raspuns prompt, in aceeasi zi, printr-un ofiter de presa: "deoarece sunteti un jurnalist care lucreaza in Romania, va rog sa va adresati sectiei de presa de la Ambasada din Bucuresti pentru a va raspunde la intrebare". Luni seara, sectia de presa a Ambasadei de la Bucuresti ne-a recomandat sa ne adresam ambasadei SUA de la Chisinau cu aceasta solicitare.

Amintim ca declaratiile ambasadorului american au starnit un val de critici atat la Bucuresti, cat si la Chisinau. In cursul zilei de astazi, in cele doua capitale au fost anuntate proteste. Republica Moldova a sarbatorit sambata 25 de ani de la declararea independentei fata de Moscova. La ora scrierii acesti stiri, la protestul organizat de Actiunea 2012, anuntat pentru ora 10 in Piata Universitatii, erau cativa oameni si "Stegarul Dac", potrivit corespondentului HotNews.ro.

Luni, Ambasada SUA de la Chisinau a facut precizari legate de declaratiile ambasadorului. Potrivit Unimedia, Ambasada a spus ca „Statele Unite sprijină integritatea teritorială și suveranitatea Moldovei - aceasta fiind o politică de lungă durată a SUA. Statele Unite rămâne un partener în dezvoltarea economică și democratică a Moldovei și susține dorința de integrare în comunitatea Euro-Atlantică”.