Autoritatea Electorala Permanenta a anuntat, luni, ca au fost validate 7.512 cereri de inscriere in Registrul Electoral depuse de alegatorii romani cu domiciliul sau resedinta in strainatate, cu 1.431 de cereri in plus fata de situatia din urma cu doua saptamani, citeaza News.ro.

Scrutin in RomaniaFoto: Autoritatea Electorala Permanenta

Dintre cei 7.512 alegatori care au cerut inscrierea, 5.627 mentioneaza optiunea pentru votul prin corespondenta, iar 1.885 pentru votul in sectiile de votare.

Cererile de inscriere in Registrul electoral cu optiunea pentru votul prin corespondenta au fost depuse in 38 de tari, iar cele cu optiunea pentru votul in sectiile de votare au fost depuse in 31 de tari.

Pentru votul prin corespondenta cele mai multe cereri au venit din Spania - 2045, Italia - 953, Franta - 186, Germania - 170, Belgia - 117 si Marea Britanie - 131.

Amenajarea la cerere a unei sectii, pe langa cele din ambasade, consulate si filialele Institutului Cultural Roman, este posibila doar daca se primesc cel putin 100 de cereri din aceeasi localitate.

AEP transmite ca singura localitate din strainatate unde a fost atins pragul minim de 100 de alegatori inscrisi in Registrul electoral necesar pentru organizarea unei noi sectii de votare este Soroca, din Republica Moldova, in care s-au inscris inregistrat 115 cetateni romani cu drept de vot. In aceeasi tara, foarte aproape de indeplinirea acestei conditii legale este localitatea Causeni, unde s-au inscris in Registrul electoral 95 de alegatori.

"AEP face apel la cetatenii romani din afara granitelor tarii sa se adreseze misiunilor diplomatice si oficiilor consulare in vederea depunerii documentelor necesare inscrierii in Registrul electoral cu optiunea pentru votul prin corespondenta sau la o sectie de votare din apropierea locuintei. De asemenea, Autoritatea recomanda alegatorilor romani din strainatate sa se informeze la Ministerul Afacerilor Externe in legatura cu organizarea si desfasurarea alegerilor parlamentare in afara tarii", transmite Autoritatea.

Guvernul a pus in dezbatere publica OUG privind alegerile parlamentare si votul prin corespondenta, care prevede ca MAE va putea propune deschiderea de noi sectii de votare, in functie de necesitati, permite votul pe liste suplimentare pentru mai multe categorii de persoane si permite inregistrarea in Registrul electoral si prin mail.

Potrivit proiectului de OUG, aplicarea prevederilor actuale din legile care stabilesc desfasurarea scrutinului si votul prin corespondenta "ar putea avea ca efect crearea unor dificultati in exercitiul dreptului de a alege al cetatenilor romani cu domiciliul sau resedinta in strainatate, prin limitarea numarului sectiilor de votare".

Este modificata astfel Legea 208/2015 privind alegerea Senatului si a Camerei Deputatilor, si se introduce posibilitatea ca Ministerul Afacerilor Externe sa propuna Autoritatii Electorale Permanente infiintarea unor noi sectii de vot in strainatate in termen de 15 zile de la aducerea la cunostinta publica a datei alegerilor.

Sectiile normale se vor deschide, ca si pana acum, pe langa misiunile diplomatice si oficiile consulare, sectiile consulare, daca acestea functioneaza in locatii diferite, si institutele culturale, dar si in localitatile unde cel putin 100 de persoane fac o solicitare.

Guvernul simplifica si procedurile de inscriere in Registrul electoral, care permite astfel si votul prin corespondenta, introducand posibilitatea transmiterii actelor necesare si prin posta electronica.

Proiectul de OUG va fi discutat cel mai probabil in prima sedinta de Guvern de dupa revenirea Parlamentului din vacanta, in septembrie, inainte de acest moment Executivul neavand voie sa adopte Ordonante de Urgenta.