Secretarul general adjunct al NATO Alexander Vershbow a declarat, luni, la Bucuresti, ca exercitiile neanuntate pe care le face Rusia in Marea Neagra ingrijoreaza Alianta si pot crea neintelegeri, potrivit Mediafax.

Alexander VershbowFoto: NATO

"Aceasta practica a Rusiei, cu o frecventa crescuta, de a face aceste exercitii fara notificare (...) este o sursa de ingrijorarea pentru Alianta", a spus Vershbow, dar a subliniat ca rusii au dreptul sa faca aceste exercitii avand in vedere ca exista o portita in acordul pe aceasta tema.

"Nu cred ca (aceste exercitii din Marea Neagra - n.r.) contribuie la stabilitate sau la incredere comuna. Creeaza premisele unor neintelegeri si calcule gresite si este parerea noastra ca ar trebui sa lucram sa inchidem aceasta portita si sa dezvoltam un regim mai stringent si la cresterea transparentei si a predictibilitatii ca o cale de a stabiliza mai bine relatia nesatisfacatoare cu Rusia", a spus el, la Reuniunea Anuala a Diplomatiei Romane.

De asemenea, oficialul NATO a spus ca militarizarea Crimeei este o alta sursa de ingrjorare pentru Alianta pentru ca se creeaza riscuri noi pentru aliati.

Intrebat despre initiativa Romaniei de a intari prezenta aliata la Marea Neagra intr-un proiect cu Bulgaria si Turcia, Vershbow a spus ca au fost luate mai multe decizii la summit-ul de la Varsovia referitor masurile de aparare si descurajare in zona, dar ca se asteapta informatii in plus de la partea militara.

"Am cerut autoritatilor militare sa ofere sfaturi si optiuni aditionale pentru cai de intarire a prezentei marine, a activitatii maritime in zona Marii Negre si posibile cai de intarire a dimensiunii aeriene a descurajarii. Asteptam unele idei bune din partea militara", a spus Alexander Vershbow.

Vershbow a mai afirmat ca se asteapta "unele idei bune" din partea militara pana la sfarsitul anului si ca se cauta solutii la care sa contribuie statele maritime din NATO.

La randul sau, ministrul de Externe Lazar Comanescu a precizat ca a participat saptamana trecuta la o intalnire trilaterala la Ankara cu omologii turc si polonez, unde Turcia a reconfirmat "categoric" responsabilitatile din cadrul NATO.

"Saptamana trecuta am efectuat impreuna cu colegul polonez o vizita la Ankara si in discutiile pe care le-am avut la cele mai inalte niveluri am constatat o reconfirmare categorica a asumarii de catre Turcia a tuturor responsabilitatilor care ii revin in calitate de membru, as spune eu, esential al Aliantei Nord Atlantice", a declarat Comanescu.